Projectlanden > Mexico > Begeleide organisaties 


"Thanks to PBI’s accompaniment, we achieve things that aren’t so easy to do, like meetings with embassies from Europe or the United States. This helps to develop the organisation’s own strengths; if we don’t look after ourselves, we have no future. As long as PBI maintains its current profile, it is limiting the government’s capacity to act against us."


Cuauhtémoc Ramírez Rodríguez, secretaries van Organización del Pueblo Indígena Me’phaa, OPIM, Mexico.

 

Begeleide organisaties

Mexico Stad

In Mexico Stad onderhoudt Peace Brigades International (PBI) contacten met de federale en staatsautoriteiten in de Mexicaanse hoofdstad, met het kantoor van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties en de delegatie van de Europese Commissie. PBI ontvangt ook delegaties van regeringen en non-gouvernementele organisaties die Mexico bezoeken met specifieke belangen in Mexico en een betere inkijk willen hebben op de mensenrechtensituatie in Mexico vanuit het perspectief van PBI.

 • Comité Cerezo 
  Het Comité Cerezo is opgericht door Emiliana en Francisco Cerezo Contreras naar aanleiding van de arrestatie van hun broers Alejandro, Hector en Antonio in augustus 2001. Kort na het pleiten voor de vrijlating van hun familieleden werden Emiliana en Francisco slachtoffer van aanvallen en bedreiging. In 2002 is PBI begonnen met de begeleiding van Emiliana, Francisco, en Alejandro Cerezo Contreras. In maart 2005 werd Alejandro vrijgesproken van alle beschuldigingen en daarna vrijgelaten. Hector en Antonio hebben hun straf uitgezeten en werden
  op 16 februari 2009 vrijgelaten. Het Comité Cerezo blijft zich inzetten voor de vrijlating van andere politieke gevangenen in Mexico.

Guerrero 

 • AFADEM, Asociación de Familiares de Detenidos, Desaparecidos y Víctimas de Violaciones a los Derechos Humanos en México
  Organisatie van familieleden van gevangen en verdwenen personen en slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Mexico. De vicevoorzitter  van deze organisatie, Tita Radilla Martínez, wordt sinds augustus 2003 begeleid door PBI. Zij heeft samen met de Mexicaanse Commissie voor de Bevordering en Verdediging van Mensenrechten een klacht ingediend bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (CIDH) in San José, Costa Rica, betreffende de gedwongen verdwijning van haar vader, Rosendo Radilla Pacheco. Op 8 juli 2009 werd de zaak voorgeleid in een rechtszitting. PBI was hierbij aanwezig en heeft Tita en haar advocaten geïnterviewd betreffende de impact van de begeleiding van PBI op haar eis tot rechtvaardigheid.

  Bekijk een film over Tita Radilla Martínez.

  Op 15 december 2009 publiceerde het CIDH haar uitspraak in de zaak, waarin zij de Mexicaanse staat schuldig verklaart voor de verdwijning van de heer Radilla Pacheco, die na zijn arrestatie bij een militaire wegversperring in 1974 niet meer is teruggezien.
 • Centro de Derechos Humanos de la Montaña "Tlachinollan"
  De mensenrechtenorganisatie Tlachinollan is gevestigd in Tlapa en Ayutla, in de regio's Montaña en Costa Chica van Guerrero. Tlachinollan maakt zich sterk voor de rechten van de inheemse groepen in deze regio (de Mixtec, Nahua en Tlapanec of Me' Phaa). Zij worden ernstig achtergesteld. Beide regio's behoren tot de armste van Mexico en hun mensenrechten worden regelmatig geschonden. Sinds december 2003 worden leden van de organisatie begeleid door PBI. In maart 2009 ging het kantoor van Tlachinollan een tijd dicht omdat de medewerkers van het centrum niet meer veilig hun werk konden doen. In juli 2011 is het centrum heropend.
 • Monitor Civil de la policia en la montaña de Guerrero
  De Civiele Monitor is een niet-gouvernementele organisatie die in november 2007 is opgericht door Fundar Centro de Análisis e Investigación, Tlachinollan Centro de Derechos Humanos en het Instituto para la Seguridad y la Democracia. Het doel van de organisatie is het bewerkstelligen van respect voor fundamentele rechten tijdens acties van politie en legereenheden in de staat Guerrero. Om dit te bereiken schrijven zij rapportages over individuele gevallen van geweld en werken zij aan het identificeren van good and bad practices bij de politie en veiligheidsdiensten. PBI is recentelijk gestart met het begeleiden van juridisch personeel van de Civiele Monitor (juni 2009). 
 • OPIM, Organización de Pueblos Indígenas Me' Phaa
  Deze organisatie is in 1998 opgericht door Obtilia Eugenio Manuel en
  Cuauhtémoc Ramírez Rodríguez en zet zich in voor de verdediging en
  bevordering van de rechten van de inheemse volken in de Costa Chica regio in Guerrero. Sinds februari 2005 worden de OPIM-leden Obtilia Eugenio Manuel, Andrea Eugenio Manuel en Cuauhtemoc Ramirez Rodriguez begeleid door PBI. Ines Fernández en Valentina Rosendo, leden van de Me’phaa bevolkingsgroep en slachtoffers van seksueel geweld door het Mexicaanse leger in 2002, worden daar ook begeleid. 
 • OMESP, Organización de Mujeres Ecologistas de la Sierra de Petatlán
  In 2000 hebben Celsa Valdovinos en haar man Felipe Arreaga de OMESP opgericht. Momenteel heeft de organisatie meer dan 80 actieve leden die werken aan het promoten van productieve projecten en herbebossing. PBI begeleidt leden van deze vrouwenorganisatie sinds augustus 2005.
  Meer informatie over Felipe Arreaga kunt u hier vinden. Zie ook het
  overlijdensbericht van Felipe Arreaga.

Oaxaca

 • Comité de Defensa Integral de Derechos Humanos Gobixha (CODIGO-DH)
  De organisatie Comité de Defensa Integral de Derechos Humanos Gobixha (CODIGO-DH), biedt psychologische en medische hulp aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Tevens wordt er gewerkt aan gerechtigheid voor de slachtoffers en het tegengaan van straffeloosheid. Codigho-DH bestaat sinds januari 2011 en komt voort uit de organisatie 'Comité 25 de Noviembre' die al sinds eind 2009 wordt begeleid door PBI. Ondanks de toezeggingen van het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten (IACHR) in juli 2007 is de agressie sindsdien tegen medewerkers van CODIGO-DH niet afgenomen.
  Mensenrechtenadvocate Alba Cruz is de coördinator op het juridische vlak voor CODIGO-DH. Zij strijdt voor de collectieve eis van gerechtigheid van meer dan 30 gevallen van illegale detenties, marteling en seksuele misbruik onder voormalige gevangenen, gedurende het conflict in Oaxaca in 2006. Tevens verdedigt zij vakbondsleider Marcelino Coache, die slachtoffers is van mensenrechtenschendingen in april 2009, maar nog steeds wordt bedreigd en aangevallen.
 • Centro de Derechos Humanos y Asesoría a Pueblos Indígenas (Cedhapi)
  Sinds 2009 begeleidt PBI medewerkers van Centro de Derechos Humanos y Asesoría a Pueblos Indígenas (Cedhapi). De organisatie Cedhapi, die is gesticht in 2001, zet zich in voor de fundamentele rechten van de inheemse bevolkingen. De organisatie verschaft hen juridisch advies en stelt serieuze schendingen van de mensenrechten aan de kaak, met name in de Mixteekse regio. Medewerkers van Cedhapi hebben om begeleiding verzocht na het ontvangen van doodsbedreigingen vanwege hun juridisch werk in het onderzoek van de moordpartij in Santo Domingo Ixcatlán. In april 2008 zijn Gustavo Castañeda Martínez, Melesio Martínez Robles en Inocencio Medina Bernabé vermoord door een groep gewapende mannen, die banden schenen te hebben met de lokale autoriteiten. Deze gewapende groep ging daarna door met het intimideren van de inwoners van Santo Domingo Ixcatlán en om die reden heeft het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten 177 leden van deze gemeenschap voorzorgsmaatregelen toegezegd in mei 2008.
 • Priester Alejandro Solalinde Guerra, directeur van migrantenonderkomen Hermanos en el Camino
  De katholieke priester Alejandro Solalinde Guerra en het team Hermanos en el Camino in Ciudad Ixtepec bieden humanitaire hulp en onderkomen aan migranten die door Mexico migreren. Het onderkomen is een onderdeel van een netwerk van 54 opvangplaatsen van Dimensión Pastoral de Movilidad Humana (DPMH), dat onderdeel is van de Mexicaanse katholieke kerk en vraagt erkenning voor de migratiekwesties in Mexico. Het werk dat Solalinde doet om de mensenrechten van migranten te beschermen heeft ervoor gezorgd dat hij doelwit is van aanvallen, laster en intimidatie. Zijn werk wordt zowel binnen als buiten Mexico erkend.
  Bekijk de documentaire van Amnesty International en de Mexicaanse acteur Gael Garcia Bernal over migranten in Mexico, waarin Pater Solalinde en DPMH worden genoemd. Lees meer over het werk van Solalinde in een artikel van One World en in een interview in de New York Times.
 • Centro Regional de Derechos Humanos “Bartalomé Carraso Briseño” (Barca-DH)
  De mensenrechtenorganistatie Centro Regional de Derechos Humanos “Bartalomé Carraso Briseño” (Barca-DH) is gesticht vanuit een lokale kerkgemeenschap met het doel om de mensenrechten te promoten en te verdedigen in Oaxaca. In oktober 2010 heeft PBI het verzoek voor internationale begeleiding van deze organisatie aangenomen, met in het bijzonder Minerva Martinez Lazaro, coördinator van Barca-DH, en de priesters Martin Octavio Garcia Ortiz en Wilfrido Mayren Palaez (beter bekend als Pater Uvi), die allebei bestuurslid zijn van de organisatie. Sinds de oprichting in 1992 heeft deze NGO permanent beveiliging gekregen vanwege bedreigingen, lastercampagnes, directe aanvallen en juridische vervolgingen.

  Zie ook welke mensenrechtenorganisaties PBI voorheen heeft begeleid in Oaxaca. 

Chihuahua 

Met het hoofdkantoor in Chihuahua Stad, zal het team van internationale waarnemers de mensenrechtenverdedigers begeleiden, en zal met de lokale, nationale en internationale autoriteiten spreken met het doel om een veilige ruimte te scheppen voor het werk van lokale activisten.

Coahuila

Voor meer informatie over de verdediging van de mensenrechten in het noorden van Mexico, kun je de website van PBI Mexico (in het Engels) raadplegen over Chihuahua en Coahuila.

Volg ons op

Facebook   LinkedIn   Twitter

Agenda

Roeien voor Rechten          28 sept. 2014

Meer evenementen.

Ambassadeur PBI

Nieuwsbrief

Lees de laatste nieuwsbrief en meld je aan voor de volgende nieuwsbrieven.

Cliënten over ons

"De aanwezigheid van PBI legt meer druk op de overheid om iets te doen, en de slachtoffers hebben meer vertrouwen dat mensen naar hen luisteren."
Lid van Conflict Victims Committee in Gulariya.

Help ons om meer mensenrechtenverdedigers te beschermen en doneer aan PBI!

             

Oudegracht 36, 3511 AP, Utrecht | info@peacebrigades.nl | 06-164 98 221 

Skype: pbi.nl | bankrekeningnummer: NL46TRIO0390501034 | KVK registratienummer: 41024240


International Office, Development House, 56-64 Leonard Street, London EC2A 4LT, U.K. Tel: +44 20 7065 0775
To find your nearest PBI office visit the international contact page