Colombia

Wie we beschermen

Colombia kent officieel de oudste democratie van Zuid-Amerika. Er woedt echter al tientallen jaren een conflict tussen regering, diverse guerrillagroeperingen (o.a. FARC en ELN) en paramilitaire groepen. Zowel de guerrilla als de paramilitairen zijn betrokken bij de drugshandel.

De guerrilla is in de jaren zestig ontstaan uit gewapende boerenopstandelingen. De paramilitairen komen voort uit particuliere legers, vaak opgericht door grootgrondbezitters ter bescherming van hun heer en ter voorkoming van bijvoorbeeld ontvoering en afpersing, veel voorkomende tactieken die de guerrilla gebruikt om de gewapende strijd te kunnen financieren.
De legers zijn uitgegroeid tot zeer gewelddadige groepen die vaak het vuile werk van het leger lijken op te knappen. Tot de demobilisatie onder ex-president Alvaro Uribe Velez waren deze georganiseerd in de Autodefensas Unidas de Colombia (AUC).

Justicia y Paz

Justicia y PazIn 2005 werd een nieuw wetsvoorstel, ’Justicia y Paz’ (Gerechtigheid en vrede) ingediend, en door het Congres van Colombia op 22 juni 2005 aangenomen. De Wet Justicia y Paz vormt samen met Decreet 128 het kader van het demobilisatieproces. Door deze wet kunnen leden van illegale gewapende groepen rekenen op aanzienlijk lagere gevangenisstraffen. De wet maakt het mogelijk dat paramilitairen die verantwoordelijk zijn voor ernstige mensenrechtenschendingen weer terug in de maatschappij kunnen door te werken als bijvoorbeeld informanten van het leger of als beveiligingslieden. Bovendien blijven door de wet het leger en andere groeperingen die de paramilitairen steunen buiten schot wat betreft strafrechtelijke vervolging.
Een ander belangrijk kritiekpunt is het feit dat de wet niet voldoende de kwestie van de schadevergoeding die de slachtoffers van de misdaden zouden moeten ontvangen, behandelt. De paramilitairen schenden bovendien hun in december 2002 zelf uitgeroepen wapenstilstand. Meer dan achttienhonderd moorden en verdwijningen sinds de wapenstilstand zouden het werk zijn van paramilitairen, die tevens verantwoordelijk waren voor ernstige mensenrechtenschendingen in gebieden waar ze naar verluidt de wapens hadden neergelegd en niettemin actief bleven met de steun en instemming van het leger.

Vredesproces met de guerillabeweging FARC

Vredesproces FARCSinds 2012 zijn de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC gestart. Na vier lange onderhandelingsjaren zijn beide partijen tot een akkoord gekomen. Dit akkoord zou een einde maken aan een 52 jaar langdurig conflict met de FARC. Voordat het akkoord zou worden geïmplementeerd, moest het via een referendum aangenomen worden. Op 2 oktober 2016 stemden de Colombiaanse burgers voor of tegen het akkoord. Met 50,21% van de stemmen won het nee-kamp. Hiermee is de toekomst van het vredesproces onzeker geworden.

Bezoek voor meer informatie ook de internationale website van het Colombiaproject.