Mexico

Wie we beschermen

In Mexico concentreren de activiteiten van PBI zich in 4 regio’s: Mexico-Stad, Oaxaca, het noorden (Chihauhua en Coahuila) en Guerrero. Zie meer details over de begeleide organisaties in het submenu per regio.

In Mexico Stad

In Mexico Stad onderhoudt Peace Brigades International (PBI) contacten met de federale en staatsautoriteiten in de Mexicaanse hoofdstad, met het kantoor van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties en de delegatie van de Europese Commissie. PBI ontvangt ook delegaties van regeringen en non-gouvernementele organisaties die Mexico bezoeken met specifieke belangen in Mexico en een betere inkijk willen hebben op de mensenrechtensituatie in Mexico vanuit het perspectief van PBI.

Comité Cerezo

Het Comité Cerezo is opgericht door Emiliana en Francisco Cerezo Contreras naar aanleiding van de arrestatie van hun broers Alejandro, Hector en Antonio in augustus 2001. Kort na het pleiten voor de vrijlating van hun familieleden werden Emiliana en Francisco slachtoffer van aanvallen en bedreiging. In 2002 is PBI begonnen met de begeleiding van Emiliana, Francisco, en Alejandro Cerezo Contreras. In maart 2005 werd Alejandro vrijgesproken van alle beschuldigingen en daarna vrijgelaten. Hector en Antonio hebben hun straf uitgezeten en werden op 16 februari 2009 vrijgelaten. Het Comité Cerezo blijft zich inzetten voor de vrijlating van andere politieke gevangenen in Mexico.

In Guerrero

AFADEM: Asociación de Familiares de Detenidos, Desaparecidos y Víctimas de Violaciones a los Derechos Humanos en México

Organisatie van familieleden van gevangen en verdwenen personen en slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Mexico.

Centro de Derechos Humanos de la Montaña “Tlachinollan”

De mensenrechtenorganisatie Tlachinollan is gevestigd in Tlapa en Ayutla, in de regio’s Montaña en Costa Chica van Guerrero. Tlachinollan maakt zich sterk voor de rechten van de inheemse groepen in deze regio (de Mixtec, Nahua en Tlapanec of Me’ Phaa). Zij worden ernstig achtergesteld. Beide regio’s behoren tot de armste van Mexico en hun mensenrechten worden regelmatig geschonden.

Monitor Civil de la policia en la montaña de Guerrero

De Civiele Monitor is een niet-gouvernementele organisatie die in november 2007 is opgericht door Fundar Centro de Análisis e Investigación, Tlachinollan Centro de Derechos Humanos en het Instituto para la Seguridad y la Democracia. Het doel van de organisatie is het bewerkstelligen van respect voor fundamentele rechten tijdens acties van politie en legereenheden in de staat Guerrero. Om dit te bereiken schrijven zij rapportages over individuele gevallen van geweld en werken zij aan het identificeren van good and bad practices bij de politie en veiligheidsdiensten. PBI is recentelijk gestart met het begeleiden van juridisch personeel van de Civiele Monitor (juni 2009).

OPIM: Organización de Pueblos Indígenas Me’ Phaa

Deze organisatie is in 1998 opgericht door Obtilia Eugenio Manuel en Cuauhtémoc Ramírez Rodríguez en zet zich in voor de verdediging en bevordering van de rechten van de inheemse volken in de Costa Chica regio in Guerrero. Sinds februari 2005 worden de OPIM-leden Obtilia Eugenio Manuel, Andrea Eugenio Manuel en Cuauhtemoc Ramirez Rodriguez begeleid door PBI. Ines Fernández en Valentina Rosendo, leden van de Me’phaa bevolkingsgroep en slachtoffers van seksueel geweld door het Mexicaanse leger in 2002, worden daar ook begeleid.

OMESP: Organización de Mujeres Ecologistas de la Sierra de Petatlán

In 2000 hebben Celsa Valdovinos en haar man Felipe Arreaga de OMESP opgericht. Momenteel heeft de organisatie meer dan 80 actieve leden die werken aan het promoten van productieve projecten en herbebossing. PBI begeleidt leden van deze vrouwenorganisatie sinds augustus 2005. Meer informatie over Felipe Arreaga kunt u hier vinden. Zie ook het overlijdensbericht van Felipe Arreaga.

In Oaxaca

CODIGO-DH: Comité de Defensa Integral de Derechos Humanos Gobixha

De organisatie Comité de Defensa Integral de Derechos Humanos Gobixha (CODIGO-DH), biedt psychologische en medische hulp aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Tevens wordt er gewerkt aan gerechtigheid voor de slachtoffers en het tegengaan van straffeloosheid.

Cedhapi: Centro de Derechos Humanos y Asesoría a Pueblos Indígenas

Sinds 2009 begeleidt PBI medewerkers van Centro de Derechos Humanos y Asesoría a Pueblos Indígenas (Cedhapi). De organisatie Cedhapi, die is gesticht in 2001, zet zich in voor de fundamentele rechten van de inheemse bevolkingen. De organisatie verschaft hen juridisch advies en stelt serieuze schendingen van de mensenrechten aan de kaak, met name in de Mixteekse regio.

Centro Regional de Derechos Humanos “Bartalomé Carraso Briseño” (Barca-DH)

De mensenrechtenorganistatie Centro Regional de Derechos Humanos “Bartalomé Carraso Briseño” (Barca-DH) is gesticht vanuit een lokale kerkgemeenschap met het doel om de mensenrechten te promoten en te verdedigen in Oaxaca.

In Chihuahua

Met het hoofdkantoor in Chihuahua Stad, zal het team van internationale waarnemers de mensenrechtenverdedigers begeleiden, en zal met de lokale, nationale en internationale autoriteiten spreken met het doel om een veilige ruimte te scheppen voor het werk van lokale activisten.
– Paso Del Norte Human Rights Center
– Round Table Network of Women of Ciudad Juárez
– Cedehm: Center for the Human Rights of Women
– Cosyddhac: Solidarity and Human Rights Defense Commission

In Coahuila

– Saltillo Migrant House
– Fray Juan de Larios Diocese Center for Human Rights
– Juan Gerardi Human Rights Center
– Pasta de Conchos Family Organization
– United Forces for our Disappeared in Coahuila (Fuundec)