Mexico: Geen jaarlijkse mars, maar digitale mobilisatie op Moederdag

10 mei wordt Moederdag in Mexico gevierd. Voor de moeders van verdwenen personen is deze dag geen reden voor een feest, maar een dag van strijd. Nog veel vragen blijven onbeantwoord over de afwezigheid van hun dierbaren. Al bijna 10 jaar lang, samen met families van andere verdwenen personen, roepen de moeders op tot een mars voor Nationale Waardigheid: “Moeders die op zoek zijn naar hun zonen, dochters, waarheid en gerechtigheid”. Om te laten merken dat niet iedereen deze dag kan vieren zoals ze zouden willen, wordt waarheid en rechtvaardigheid van de staat geëist.

Gezien de onmogelijkheid om de mars uit te voeren als gevolg van de voorzorgsmaatregelen rondom Covid-19, roept de organisatie “Movimiento por Nuestros Desaparecidos en México” dit jaar op tot een #DigitaleMobilisatie om deze datum alsnog te kunnen herdenken tijdens de pandemie. Daarbij willen ze aandacht vragen voor samenkomst en solidariteit, om zo zichtbaar te blijven maken hoe groot het aantal gedwongen verdwijningen in Mexico is. Het initiatief bestaat uit het uploaden van video’s en foto’s op sociale media met steunbetuigingen voor de moeders en families van verdwenen personen met de hashtag #CorazonesEnMarcha.

Vanuit PBI ondersteunen wij organisaties van zowel de “Movimiento de Nuestros Desaparecidos” als van de “Campaña Nacional contra la Desaparición Forzada en México”, die strijden voor de erkenning van het probleem van gedwongen verdwijningen in Mexico en voor het feit dat stemmen van de slachtoffers worden gehoord en worden meegenomen in het overheidsbeleid over dit onderwerp. Bijzondere erkenning gegeven we aan het onophoudelijke werk van moeders, vaders en familieleden van verdwenen personen, evenals dat van de verdedigers die de groepen vergezellen in hun zoektocht naar waarheid en gerechtigheid. We benadrukken de noodzaak van hun erkenning en bescherming als mensenrechtenverdedigers en we betuigen onze solidariteit met het belangrijke werk dat ze elke dag verrichten.

Foto’s: Centro Diocesano para los Derechos Humanos Fray Juan de Larios.

Tags