Peace Brigades International

Nu meer dan ooit moeten we mensenrechten verdedigen

Nu meer dan ooit moeten we mensenrechten verdedigen
In deze buitengewone tijd van onzekerheid, angst en instabiliteit, uit Peace Brigades International (PBI) onze solidariteit met iedereen die worstelt om optimistisch te blijven in zulke unieke en wereldwijde uitdagingen.
PBI blijft ervan overtuigd dat solidariteit, empathie en verbinding ons kunnen helpen dit historische moment te overwinnen en ons misschien kan herinneren aan het belang van deze fundamentele menselijke eigenschappen bij de constructie van eerlijkere samenlevingen die zijn gebaseerd op respect, tolerantie en inclusie van alle stemmen.

Mensenrechtenverdedigers beschermen
We zijn allemaal mensenrechtenverdedigers en moeten deze verantwoordelijkheid serieus nemen in het licht van de grote uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. We vertrouwen op staten om onze rechten te waarborgen, en als ze dat niet doen, moeten we onze stem verheffen en pleiten voor degenen die kwetsbaarder zijn dan wij.
Mensenrechtenverdedigers spelen een fundamentele rol bij het waarborgen dat kwetsbare gemeenschappen toegang hebben tot gezondheidszorg en informatie over het virus en de gevolgen ervan bij gebrek aan adequate staatsbescherming. Ze roepen overheden ter verantwoording, dringen aan op betere toegang tot informatie en organiseren naast andere fundamentele activiteiten water- en sanitatiecampagnes. Door deze mensen te beschermen, wordt er sneller en effectiever op de gezondheidscrisis gereageerd.
Degenen die hun grondgebied verdedigen, lopen nog steeds een groot risico in de context van politiek geweld zoals in Latijns-Amerika, waar ondanks de crisis nog steeds dagelijks verslag wordt gedaan van moord op verdedigers. Gevangengezette politieke activisten en degenen die in afwachting zijn van rechtszaken, lopen een bijzonder risico vanwege de overvolle en onhygiënische omstandigheden in gevangenissen, lopen een groter risico om willekeurig te worden verplaatst en hun zaken worden uitgesteld vanwege de crisis.
Bij PBI evalueren we voortdurend de context en nemen we maatregelen om de veiligheid en gezondheid te waarborgen van degenen die samenwerken met de organisatie en de mensenrechtenverdedigers die we steunen. Deze acties omvatten het ervoor zorgen dat vrijwilligers overal toegang hebben tot gezondheidszorg en het vergroten van het aantal telefoontjes en virtuele monitoring met de individuen en organisaties die we ondersteunen. We zullen in deze uitdagende tijden bescherming blijven bieden aan degenen die vooraan staan.

Reacties moeten de fundamentele rechten respecteren
De huidige crisis vereist dat staten maatregelen nemen die bepaalde vrijheden beperken om de overdracht van het virus te beteugelen. Het is essentieel dat de genomen maatregelen de rechten van de meest kwetsbaren waarborgen en geen onevenredige gevolgen hebben die de humanitaire crisis verergeren en de militarisering, vervolging en repressie stimuleren.
Onder het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten hebben we allemaal het recht op “de hoogst haalbare standaard voor lichamelijke en geestelijke gezondheid”, ook in tijden van crisis en noodsituaties. PBI benadrukt de urgentie om deze rechten te beschermen in deze situatie van pandemie, met name voor de bevolking die van oudsher is uitgesloten van het zich kunnen beroepen op dergelijke grondrechten.

PBI weerspiegelt de belangrijke verklaringen van onze collega’s van Amnesty International, Human Rights Watch, CEJIL, IM-Defensoras, de Verenigde Naties en zoveel anderen die hun steun en solidariteit hebben betuigd met degenen die in de huidige omstandigheden worstelen.

Samen vooruit gaan
In tijden van crisis moeten we ons verenigen als een wereldwijde gemeenschap van mensenrechtenverdedigers om ervoor te zorgen dat gemarginaliseerde groepen en de meest kwetsbare leden van de samenleving niet onevenredig worden getroffen. PBI zal verdedigers zo goed mogelijk blijven steunen, ondanks de context, en genereert netwerken van solidariteit die onze stemmen versterken en het isolement en de hulpeloosheid bestrijden die mensen voelen.
U bent niet de enige, uw stem telt en uw steun is nu meer dan ooit nodig om ervoor te zorgen dat de mensenrechten worden gehandhaafd terwijl we deze crisis samen overwinnen.