Situatie van de mensenrechtenverdedigers en journalisten in Mexico

In de afgelopen maanden zijn veel mensenrechtenverdedigers en journalisten vermoord in Mexico. Velen van hen waren begunstigden van het Federale Beschermingsmechanisme, een overheidsprogramma voor de bescherming van mensenrechtenverdedigers en journalisten en het waarborgen van de uitoefening van hun activiteiten.

Volgens het Comité Cerezo Mexico, een organisatie begeleid door PBI, zijn tijdens de regering van Enrique Peña Nieto 184 mensenrechtenverdedigers buitengerechtelijk geëxecuteerd, waarvan 53 gerelateerd zijn aan milieukwesties, territorium en zelfbeschikking van inheemse volkeren. Andere buitengerechtelijke executies zijn de moorden op 18 journalisten voor het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting en het rapporteren van corruptie binnen de overheid. Ook volgens gegevens van Espacio OSC zijn, sinds AMLO is aangetreden op 1 december 2018, 6 mensenrechtenverdedigers en 3 journalisten vermoord voor de uitoefening van hun taken.

Een rapport van Espacio OSC  geeft aan dat Mexico een van de gevaarlijkste landen ter wereld is om journalistiek te beoefenen en mensenrechten te verdedigen. Het gebrek aan onderzoek naar deze misdaden en de straffeloosheid zorgt voor herhaling. Bovendien hebben de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de veiligheidsstrategieën van de staat, zoals de militarisering om de drugshandel te bestrijden, het geweld en de systematische schending van de mensenrechten vergroot, waardoor het risico voor de mensen toeneemt. Daarom is het maatschappelijk middenveld met de steun van een aantal internationale organisaties, de documentatie en analyse van de zaken begonnen om het probleem aan te pakken.

Wat het Federale Beschermingsmechanisme betreft, zijn er niet voldoende middelen om zijn effectieve werking te garanderen. Op deze manier heeft het een tekortkoming in de analyse van risico’s en het onvermogen om onmiddellijk te reageren in noodsituaties, waardoor begunstigden voortdurend in gevaar blijven. Om deze reden proberen deze organisaties een dialoog aan te gaan met de nieuwe regering voor het maken van een publiek beleid dat een betere bescherming van de mensenrechten en hun actoren kan garanderen.