Mexico

Wie we beschermen

ZUID MEXICO – OAXACA EN GUERRERO

Comité de Defensa Integral de Derechos Humanos Gobixha AC (Código-DH)

Met als doel een democratische, rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving te creeren biedt Código-DH ondersteuning aan slachtoffers van mensenrechtenschennisen. Dit doen ze in de vorm van juridische ondersteuning en medische and psycho-sociale hulp. PBI begeleidt deze organisatie, en de voorloper ervan, sinds 2009.

Padre Alejandro Solalinde & migrantencentrum Hermanos en el Camino

Priester Alejandro Solalinde biedt in zijn migrantencentrum Hermanos en el Camino (Broeder Op Weg) humanitaire en juridische hulp aan migranten die door Mexico reizen, vaak op weg naar de Verenigde Staten. PBI begeleidt de priester en andere medewerkers van het centrum sinds 2010.

Servicios para una Educación Alternativa AC (EDUCA)

EDUCA biedt ondersteuning aan inheemse organisaties en gemeenschappen om hun rechten, onderwijs en lokale projecten te ontwikkelen. De organisatie richt zich hierbij voornamelijk op economische projecten die de rechten van de lokale gemeenschappen aantasten. Sinds 2013 begeleidt PBI deze organisatie.

Consorcio para el Diálogo Parlamentario y la Equidad Oaxaca

Sinds 2003 komt het Consorcio Oaxaca op voor de mensenrechten van vrouwen en gendergelijkheid. Door middel van activiteiten zoals gendertraining, juridische hulp aan vrouwelijke slachtoffers van geweld en publieke campagnes wil de organisatie de aandacht voor vrouwenrechten verscherpen en de positie van vrouwen versterken. PBI is in 2016 begonnen met de begeleiding van het Consorcio Oaxaca.

Asociación de Familiares de Detenidos Desaparecidos y Víctimas de Violaciones a los Derechos Humanos en México (AFADEM)

Sinds 2003 begeleidt PBI Tita Radilla, de vice presidente van AFADEM. Deze organisatie brengt gedwongen verdwijningen onder de aandacht van de Mexicaanse autoriteiten en maakt zich sterk voor juiste en kwalitatief waardige onderzoeken hiernaar.

Centro de Derechos Humanos de la Montaña Tlachinollan

Het CDHM Tlachinollan maakt zich sterk voor de rechten van de inheemse bevolkingen na savi, me’phaa, nauas, nn’anncue en lokale bewonders van gemarginalizeerde gebieden van de staat Guerrero. De organisatie ondersteunt ook de familie van de 43 studenten van de Escuale Normal de Ayotzinapa, wiens verdwijning in 2014 wereldnieuws werd. PBI begeleidt CDHM Tlachinollan sinds 2003.

Centro de Derechos Humanos José María Morelos y Pavón

Sinds 1997 komt het CDH José María Morelos y Pavón op voor de families waarvan mensen zijn verdwenen of gedwongen verplaatst. Daarnaast bieden ze ook ondersteuning aan slachtoffers van arbeidsuitbuiting en huiselijk geweld. PBI ondersteunt sinds 2016 deze organisatie in Guerrero.

 

NOORD MEXICO – CHIHUAHUA EN COAHUILA

Centro de Derechos Humanos Paso del Norte

Het ondersteunen en adviseren van individuen en collectieven over hun burgerrechten is waar CDH Paso del Norte zich op richt. Zowel de begeleiding aan slachtoffers, voornamelijk van marteling en gedwongen verdwijning, als het aandringen tot verbetering bij de overheid vallen onder hun activiteiten. De organisatie was de eerste die PBI in 2013 in het noorden van Mexico is gaan begeleiden.

Alianza Sierra Madre A.C. (ASMAC)

Sinds 2007 komt ASMAC op voor de rechten van de inheemse bevolkingen ódami en rarámuri woonachting in de Sierra Tarahumara de Chihuahua. De organisatie begeleidt de gemeenschappen bij versterken van hun zeggenschap over hun land en terrirorium, met de focus op hun recht op eten, onderwijs en cultuur. PBI begeleidt ASMAC sinds 2016.

Casa de Migrante Saltillo

Het migrantencentrum Casa de Migrante Saltillo biedt dagelijks hulp aan honderden migraten op de grens van Mexico met de Verenigde Staten. Naast basis benodigdheden als medicijnen, kleding, eten, een rustplek en psychologische hulp documenteert het centrum de mensenrechtenschennissen die worden gepleegd tegen deze migranten. Sinds 2014 begeleidt PBI dit migrantencentrum.

Centro Diocesano para los Derechos Humanos Fray Juan de Larios

Het CDDH Fray Juan de Larios richt zich op sociale problematiek en arbeidsuitbuiting. Zo biedt het centrum juridische ondersteuning aan meer dan 380 zaken van gedwongen verdwijningen via de organisatie Fuerzas Unidas por Nuestros Desaparecidos en Coahuila (FUUNDEC). PBI begeleidt CDDH Fray Juan de Larios sinds 2014.

Centro de Derechos Humanos Juan Gerardi

Net zoals het CDDH Fray Juan de Larios begeleidt het CDH Juan Gerardi het FUUNDEC. Daarnaast ondersteunt het centrum lokale initiatieven gericht op migranten, natuurbescherming, verdwijningen, jongeren, en onderwijs. In 2014 begon PBI met het begeleiden van deze organisatie.

Organización Familia Pasta de Conchos

In 2006 zijn er 63 mijnwerkers om het leven gekomen bij een explosie in de Pasta de Conchos mijn. Familieleden van deze mijnwerkers hebben zich vervolgens georganiseerd om in de eerste instantie de overheid te bewegen om de lichamen van hun dierbaren te bergen. Dankzij hun documentatie en onderzoek hebben verschillende internationale organisaties aandacht kunnen vragen voor deze zaak. PBI begeleidt deze familieleden en de voorzitter Cristina Auerbach sinds 2014.

 

MEXICO STAD

Comité Cerezo México

Het Comité Cerezo México is opgericht naar aanleiding van de arrestatie, opsluiting en marteling van de broers Alejandro, Héctor en Antonio Cerezo Contreras. Ondertussen heeft de organisatie zich ontwikkeled tot leidende instantie op het gebied van documentatie van geweld tegen mensenrechtenverdedigers. PBI begeleid het comité sinds 2002.

Espacio_OSC para la Protección de Personas Defensoras y Periodistas

Het Espacio_OSC is een coördinatieplatform van 27 maatschappelijke organisaties die is opgericht om de implementatie van het Beschermingsmechanisme voor Mensenrechtenverdedigers en Journalisten te monitoren.

Grupo Focal sobre Empresas y Derechos Humanos

Zeven organisaties vormen samen de Grupo Focal die het overheidsproces monitort voor de creatie van een Nationaal Actieplan voor Bedrijven en Mensenrechten.