Even voorstellen: Perpetua ‘Pesh’ Kariuki en Bernard Gachie
Van 26 juni tot en met 1 juli 2024 waren Perpetua Kariuki, ofwel Pesh, en Bernard Gachie in Nederland voor een advocacy tour. Pesh en Bernard zetten zich in voor de bescherming van mensenrechten in de arme buurten van Nairobi, aangeduid als informal settlements. Zij zijn beide opgegroeid in een informal settlement waar politiegeweld, vermissingen en machtsmisbruik van de politie aan de orde van de dag zijn.
Pesh groeide op in Kayole, Nairobi. Zij is co-founder van het Kayole Community Justice Center dat zich richt op het monitoren, documenteren en rapporteren van onrecht in de community. Bernard is project leider bij PBI Kenya en leidt een project genaamd Community Dialogues waarin een brug wordt geslagen tussen de politie, de community en mensenrechtenverdedigers. In dit project worden verschillende betrokkenen bij elkaar gebracht om te luisteren naar elkaar. Dit kan onderling begrip creëren en zo de leefbaarheid in de community verbeteren. Naast het vergroten van hun netwerk, willen zij graag ideeën uitwisselen en de volgende onderwerpen bespreken tijdens hun advocacy tour:
- Machtsmisbruik van de politie in Kenia;
- Vermissingen van mensen in Kenia;
- Buitenrechtelijke executies in Kenia;
- Waarborging van de rechtstaat in Kenia.
Dag 1: Ontmoeting bij Action Aid Nederland in Amsterdam
Op de eerste dag hadden Pesh en Bernard een afspraak bij Action Aid in Amsterdam met Linda Fokkema (senior programme coordinator), Sarah Tallal (stagiair) en Liohra Meesters (vrijwilliger). Action Aid is een wereldwijde organisatie die zich richt op het bestrijden van armoede en onderdrukking. Wij kregen een warm ontvangst op het kantoor van Action Aid, en hoewel Action Aid’s focus in Kenia voornamelijk ligt bij de bescherming van landrechten en vrouwenrechten, waren er veel overlappende thema’s om ideeën over uit te wisselen zoals de politieke situatie in Kenia, demonstratierecht en hoe het is om als vrouwelijke mensenrechtenverdediger te werken.
Dag 2: Podcast opname ‘Talking Human Rights’ en ontmoeting met Sabine Dwinger en Dr. Naomi van Stapele
In de ochtend hebben Pesh en Bernard de podcast ‘Talking Human Rights’ opgenomen met host Leens van Kessel. In deze podcast praat Leens met mensenrechtenverdedigers, onderzoekers en anderen in het veld van mensenrechten om hun werk en kennis op een begrijpelijke manier te delen met de luisteraar. Zodra de aflevering online staat, laten wij dat weten op onze socials.
In de middag zijn Pesh en Bernard naar Den Haag gegaan om twee (oude) bekenden te ontmoeten; Sabine Dwinger en Dr. Naomi van Stapele. Sabine heeft 7 jaar voor PBI gewerkt in Kenia en zij was nieuwsgierig hoe het er nu aantoe gaat.
Naomi heeft ook vele jaren in Kenia gewoond, gewerkt, spreekt vloeiend Swahili maar is bovenal een goede vriendin van Pesh. Er werden veel herinneringen opgehaald maar ook gediscussieerd over de protesten omtrent de finance bill die op dit moment aan de gang zijn. Daarnaast hebben zij een aantal zaken besproken voor het gezamenlijke gast college over ‘inclusive participation and human rights’ bij de Haagse Hogeschool op 1 juli.
Weekend: ontspanning op het water
Het weekend stond in het teken van ontspanning en verbinding. Op zaterdag zijn Pesh en Bernard samen met collega’s van PBI Nederland en Shelter City gast Juan Carlos gaan varen over de Amsterdamse Grachten. Zondag was hun laatste dag in Amsterdam.
Dag 5: Africa-day, BuZa en gastcollege
Africa-day bij Foundation Max van der Stoel
In de ochtend hadden Pesh en Bernard een afspraak bij Foundation Max van der Stoel [FMS] met Kido Koenig en Anne-Floor. FMS zet zich in voor democratisering en een eerlijker beleid van Nederland en de EU ten opzichte van ontwikkelingssamenwerking. Jaarlijks organiseert FMS de Africa-day en ons bezoek stond in het teken van de volgende editie in november. Bij de Africa-day staat altijd een bepaald thema centraal en dit jaar is dat mensenrechten. Tijdens het gesprek hebben Pesh en Bernard verteld over hun werk en ideeën uitgewisseld over het thema. Er is ook de mogelijkheid besproken om bij de Africa-day 2024 aanwezig te zijn als spreker. Wordt vervolgd.
Ministerie van Buitenlandse Zaken
In de middag hadden Pesh en Bernard een afspraak bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken [BuZa] met Josephine Abdellatif, beleidsmedewerker bij het department voor sub-Sahara Afrika, en Annelies Riezebos, beleidsmedewerker mensenrechten. Na een korte voorstelronde zijn zij in gesprek gegaan over machtsmisbruik van de politie, vermissingen, buitenrechtelijke executies en de waarborging van de rechtstaat in Kenia. Een aantal concrete zaken die naar voren kwamen waarvoor Pesh en Bernard ondersteuning vragen is:
- De Keniaanse overheid houden aan Art. 10 van de Keniaanse constitutie over nationale waarden en bestuurlijke principes;
- Dat de Nederlandse ambassade monitort wat er met hun financiële support gebeurd;
- Blijf vragen stellen. Het is niet ‘neo-koloniaal’ om vragen te stellen en om de Keniaanse overheid te houden aan hun eigen constitutie. Het uitgangspunt is dat je gelijkwaardige partners bent.
Daarnaast hebben Pesh en Bernard een aantal organisaties waaronder de Missing Voices Coalition onder de aandacht gebracht voor potentiële samenwerkingsverbanden. Ten slotte werden er ideeën uitgewisseld over hoe de Nederlandse ambassade in Nairobi opereert en waarin zij kunnen verbeteren volgens Pesh en Bernard. Om af te sluiten met de woorden van Josephine; ‘laat dit de eerste ontmoeting zijn van vele’.
Gastcollege met Naomi over ‘inclusive participation and human rights’
Het gastcollege was onderdeel van een summer school voor voornamelijk Amerikaanse jongeren uit sociaal-economisch achtergestelde buurten. Het gastcollege was vormgegeven als een gesprek en nodigde iedereen uit om na te denken over elementaire begrippen zoals democratie, educatie en mensenrechten.
Het college werd gevormd rondom de drie vragen aan Pesh en Bernard:
1. Kan je de huidige protesten in Kenia beschrijven en waarom deze zo opmerkelijk zijn?
2. Hoe wordt educatie gedefinieerd in Kenia en wat betekent dit in relatie tot inclusieve human rights participatie en social justice bewegingen voor jongeren?
3. Wat zijn de uitdagingen voor jonge demostraten in de community en wat zijn de uitdagingen voor jou als mensenrechtenverdediger?
Terugblik: Tijdens de advocacy tour hebben Pesh en Bernard met veel enthousiasme hun kennis en ervaringen gedeeld over hun werk. Zij hebben de zichtbaarheid voor hun organisaties vergroot, connecties opgedaan in het internationale werkveld en interessante ideeën uit gewisseld die hopelijk een vervolg krijgen.
PBI Nederland is zeer dankbaar dat zij Pesh en Bernard heeft kunnen steunen tijdens de advocacy tour. De advocacy tour is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdrages van Lush, Stichting Haëlla en het VFonds. Dit wordt zeer gewaardeerd.
Lees hier het artikel van Saskia Houttuin in De Volkskrant over de protesten en het daaropvolgende politiegeweld in Kenia. Zij sprak met Javan Ofula van de Missing Voices Coalition waar PBI Kenya onderdeel van uitmaakt.