Follow-up: Arrestatie 27 HRDs in Kenia

Het voorarrest van de 27 HRDs van het Mathare Social Justice Centre en de Ghetto Foundation die op 8 mei werden werden gearresteerd is verlengd. Op 20 juni zouden de HRDs voor de rechter verschijnen om de aanklacht tegen hen te horen, maar dit is uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekend gemaakt.

Finance bill protesten

De arrestatie van de 27 HRDs kunnen gezien worden binnen een bredere context waarin arbitraire arrestaties en politiegeweld aan het orde van de dag zijn. De afgelopen dagen zijn er grote demonstraties geweest in Kenia. Met de hashtags #Rejectfinancebill2024 en #Rutomustgo hebben tienduizenden jonge Kenianen, aangeduid als Gen Z, geprotesteerd tegen de regering van president William Ruto. Wat begon als een protest tegen de nieuwe financiële wetgeving, die aanzienlijke belastingverhogingen en hoge kosten van levensonderhoud zou betekenen, is na de intrekking van de wetgeving uitgegroeid tot een breder protest tegen de regering. Dit terwijl mensen in de informal settlements al jarenlang hiertegen demonstreren zonder media-aandacht to gevolg. De betrokkenheid van Gen Z en de daaropvolgende media-aandacht wakkert een nieuwe maatschappelijke discussie aan over wiens stem wel, en wiens stem niet worden gehoord in het publieke debat in Kenia.

Speaker tour Kenia 2024

De afgelopen dagen waren Bernard Gachie (PBI Kenya) en Perpetua Kariuki (co-founder Kayole Community Justice Centre) in Nederland voor een speakertour. Later deze week komt er een uitgebreid artikel over hun tour in Nederland.