Peace Brigades International

LGTBI verdedigster Scarlet Cambel vermoord

Honduras blijft een van de dodelijkste landen voor LGBTIQ + -mensen. De nacht van 10 juli werd Scarlet Campbel vermoord, een transvrouw activist van de LGBTI-organisatie Arcoiris, een van de organisaties die de rechten van seksuele diversiteit verdedigt en wordt begeleid door PBI Honduras. Zij werd neergeschoten en vermoord door onbekende aanvallers in een wijk in de hoofdstad Tegucigalpa. Voor Arcoiris was de mensenrechtenverdedigster het slachtoffer van de haat en het geweld dat in Honduras heerst. “We verwerpen alle daden van haat, stigma en discriminatie jegens onze LGBTI-bevolking”, aldus een verklaring die op sociale media is gepubliceerd.

Ondersteuningsnetwerken voor weerstands- en zorgstrategieën onder de LGTBIQ + -gemeenschap in Honduras zijn meer dan ooit noodzakelijk geworden. De mensenrechtencrisis die wordt veroorzaakt door de maatregelen die zijn genomen om het coronavirus in te perken, treft vooral de LGTBIQ + -gemeenschap. In Honduras hebben alertheid en sanitaire en economische maatregelen een gedifferentieerde impact op het leven van lesbische, homoseksuele, trans-, biseksuele, queer, interseksuele mensen.
In Honduras zijn noodplannen gelanceerd op basis van militarisering, schorsing van grondwettelijke garanties, de avondklok en de politisering van de verdeling van voedselrantsoenen aan de meest kwetsbare families. Het autoritarisme is sterker geworden.

Kritische stemmen van het Midden-Amerikaanse land, zoals het Comité van familieleden van verdwenen gevangenen in Honduras, spreken van een “gevaarlijk beheer van de pandemie” door de strijdkrachten van het regime en de partijstructuur op bevel van de staat. Een erfenis van het geweld sinds de staatsgreep van 2009. Door deze maatregelen om de COVID-19-pandemie in te dammen, bevinden de LGBTIQ+-leden zich in een nog kwetsbaardere situatie dan voorheen, aangezien de Hondurese regering het LGBTQI + -collectief geen prioriteit geven wanneer het gaat om het ontvangen van staatssteun.
Hiermee geconfronteerd creëren maatschappelijke organisaties en de LGTBIQ + -gemeenschap mechanismen voor collectieve zorg en zelfverdediging. En ze eisen van de overheid een systeem voor voedselzorg waar levering niet een gepolitiseerde daad wordt, dat eventuele bekeringspropaganda in de leveringen wordt uitgeroeid en dat ze niet verbonden zijn met de militarisering van de samenleving.

Meer over de situatie van de LGBTIQ+-leden, de situatie van Scarlet Cambel en ook de rol van de wetgeving en media, is te lezen in het onderstaande alert van PBI Honduras.