We kijken terug op de filmscreening ‘My Name is Refugee’, dat het verhaal vertelt over de ontheemde bevolking van West-Papoea. Op woensdag 26 maart keken we deze korte documentaire in Bibliotheek Neude, waarna we met de filmmaker – wie eveneens journalist is – in gesprek gingen over de film en de situatie in West-Papoea.

Bij binnenkomst stond voor de filmzaal een boekenrek met verschillende boeken over het centrale thema van de avond, zodat de mensen zich vast globaal konden inlezen en eventueel geïnspireerd werden met leesvoer voor verdere verdieping. De film begint met een scène over een tweejarig jongetje en zijn moeder, die terwijl zij op de vlucht was van hem is bevallen. De scène is tekenend voor de onzekere situatie waarin veel Papoea’s verkeren. Tienduizenden inwoners worden uit hun leefgebied verdreven door gewapende conflicten, die ontstaan door de houtkap en mijnbouw naar zeldzame
grondstoffen. Deze praktijken zijn desastreus voor het leefgebied van de inheemse bevolking
en de ecosystemen waarvan zij afhankelijk zijn.
Na de film volgde een gesprek met de filmmaker en de bezoekers, waarin we vragen konden
stellen over de complexe situatie en wat mensen kunnen doen om de
inheemse bevolking van West-Papoea te steunen.
We sloten de avond af met twee vragen voor het publiek: heb je vanavond iets nieuws gehoord dat je nog niet wist? En, in één woord, hoe zou je jouw ervaring van dit evenement omschrijven? We kregen verschillende reacties uit het publiek; sommigen waren al zeer bekend met de situatie in West-Papoea, voor anderen was het compleet nieuw. Over hun ervaring lazen we onder andere “eye opening,” “interesting discussion,” en “meaningful”. Deze reacties lieten zien dat ons doel van bewustwording en zichtbaarheid was behaald.


Bovendien nodigden we het publiek uit aan het eind van de avond het door ons uitgedeelde kaartje te schrijven met een bericht aan onze gast uit West-Papoea. Zo verzamelden we kaartjes met berichten van steun, bewondering en hoop, om onze gast een hart onder de riem te steken.


De filmscreening in Utrecht is medegefinancierd door Wilde Ganzen, Connect for Global Change en de Europese Unie. De inhoud ervan is de exclusieve verantwoordelijkheid van PBI Nederland en weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de standpunten van de Europese Unie.
