Visie en missie

Visie

PBI pleit voor een geweldloze conflictoplossing waarin mensenrechten universeel zijn en sociale rechtvaardigheid en intercultureel respect worden nagestreefd. We geloven dat duurzame vrede en oplossingen niet bereikt worden door middel van geweld.

Missie ‘making space for peace

Over de hele wereld staan mensenrechtenverdedigers onder grote druk vanwege hun werk op het gebied van mensenrechten. Ze worden bedreigd, gecriminaliseerd of zelfs vermoord. Dit geldt vaak ook voor hun familie. Met succes biedt PBI hun al meer dan 40 jaar bescherming door middel van het vergroten van de ruimte voor vrede (making space for peace). Onze strategie bestaat uit het aanbieden van internationale aanwezigheid. Door de aanwezigheid van PBI worden honderden organisaties en individuen, hun families en gemeenschappen beschermd.

PBI organiseert in meer dan 20 landen politieke en diplomatieke aandacht voor de bedreigde mensenrechtenverdedigers die de teams van internationale vrijwilligers ter plekke begeleiden. We geloven dat duurzame conflicttransformatie niet van buitenaf kan worden opgelegd, maar gebaseerd moet zijn op de overtuiging van de lokale bevolking zelf. Daarom wordt er alleen gewerkt op verzoek van lokale mensenrechtenorganisaties en individuele mensenrechtenverdedigers. Zo vergroten we de politieke ruimte en bieden we morele steun, zodat zij op een relatief veilige manier kunnen blijven werken aan de naleving van mensenrechten en gerechtigheid in hun eigen land.