Projectlanden > Colombia 

Het Colombiaproject


Grotere kaart

In Colombia woedt al decennialang een intern conflict tussen het nationale leger, de guerrilla en de paramilitairen. Het conflict resulteerde in grootschalige mensenrechtenschendingen: tienduizenden verdwijningen, moorden, martelingen, ontvoeringen en ontheemden. Verdedigers van de mensenrechten, vakbondsleiders, boerengemeenschappen en leden van inheemse en Afro-Colombiaanse bevolkingsgroepen zijn vaak het slachtoffer.

Ondanks de vele doodsbedreigingen die mensenrechtenactivisten ontvangen, blijven zij zich inzetten voor het beëindigen van mensenrechtenschendingen. PBI ondersteunt verschillende individuele mensenrechtenactivisten en ngo’s in hun belangrijke werk.

Ontstaansgeschiedenis

Gezien de zorgwekkende mensenrechtensituatie in Colombia is het niet verwonderlijk dat PBI al in de negentiger jaren herhaaldelijk werd verzocht om ook actief te worden in dit land. PBI opende in oktober 1994 haar eerste kantoor in Bogotá. In de daarop volgende jaren werden de werkzaamheden uitgebreid met kantoren in drie andere regio’s: Barancameja in de regio Magdalena Media (1994), Turbo in de regio Urabá (1998) en Medellín in de regio Antioquia (1999).

Structuur van het Colombiaproject

Op dit moment zetten ongeveer 35 PBI-vrijwilligers zich in voor de begeleiding van personen, ngo´s en vredesgemeenschappen in de regio’s van Barrancabermeja en de Magadalena Medio, Bogotá, Urabá, en Medellín. Daarnaast werken zes betaalde krachten - waaronder fondsenwervers, lobbyïsten en een psycholoog – in het kantoor in Bogotá.  Het project wordt gecoördineerd vanuit het kantoor in Brussel (BEO). Tevens werkt in Washington een speciale PBI-lobbyïst (representante) USA. Vanuit beide kantoren reizen vertegenwoordigers gemiddeld twee keer per jaar naar Colombia.

Werkzaamheden

De PBI-vrijwilligers zijn als het ware een 'wakend oog' van de internationale gemeenschap en door hun fysieke aanwezigheid kunnen bedreigde personen en mensenrechtenorganisaties hun belangrijke werk voortzetten. Het PBI Colombiaproject houdt zich naast het geven van deze beschermende begeleiding bezig met het bestuderen van conflictgebieden, geven van trainingen in vredeseducatie, lobby en communicatie met de internationale gemeenschap en politieke en militaire autoriteiten, en campagne voeren voor internationale ondersteuning.

Binnen het mandaat van PBI valt ook het aanreiken van 'gereedschappen' ter opleiding op het gebied van psychosociaal herstel (daarbij kun je denken aan o.a. trauma's, rouw, angst), sociale samenleving en conflicthantering. Het PBI-team in Colombia verzorgt de contacten met diverse groepen die baat hebben bij workshops op deze gebieden. Het 'opleidingsteam' dat deze workshops verzorgt bestaat uit mensen met een brede ervaring, o.a. opgedaan in El Salvador, Guatemala en Mexico. Zij zijn geen permanente teamleden maar bezoeken met zekere regelmaat Colombia om de workshops te realiseren.

Publicaties

Elk trimester verschijnt het magazine ColomPBIa, zowel in het Spaans als in het Engels. In het magazine staan de belangrijkste activiteiten en ontwikkelingen op het gebied van mensenrechten in Colombia, interviews met mensenrechtenbeschermers en verhalen van PBI-vrijwilligers ter plekke. ColomPBIa wordt eens in de zoveel tijd geheel gewijd aan een actueel thema. In januari 2010 verscheen een speciale uitgave over gedwongen verplaatsingen.

Naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van het Colombiaproject is er een speciaal bulletin uitgegeven waarin wordt teruggeblikt op 15 jaar mensenrechtenbescherming in Colombia door PBI. Bovendien is er een speciale documentaire gemaakt. Bekijk de video met Nederlandse ondertiteling hier.

Voor meer informatie over Colombia:

Neem ook eens een kijkje op de projectpagina's van Guatemala, Mexico en Nepal.

Volg ons op

Facebook   LinkedIn   Twitter

Agenda

Roeien voor Rechten          28 sept. 2014

Meer evenementen.

Ambassadeur PBI

Nieuwsbrief

Lees de laatste nieuwsbrief en meld je aan voor de volgende nieuwsbrieven.

Cliënten over ons

"I will never forget PBI’s role in helping me.  Always PBI remains in my mind as a friend when I need them.  When I am with PBI, I feel safe."
Jit Man Basnet, journalist and lawyer, Lawyers Association For Human Rights, Nepal

Help PBI om meer mensenrechtenverdedigers te beschermen: doneer vandaag nog!

             

Oudegracht 36, 3511 AP, Utrecht | info@peacebrigades.nl | 06-164 98 221 

Skype: pbi.nl | bankrekeningnummer: NL46TRIO0390501034 | KVK registratienummer: 41024240


International Office, Development House, 56-64 Leonard Street, London EC2A 4LT, U.K. Tel: +44 20 7065 0775
To find your nearest PBI office visit the international contact page