PBI in Nicaragua

PBI heeft een speciale band met Nicaragua. In september 1983, vlak na de oprichting van onze organisatie in 1981, verbleven tien vrijwilligers voor een korte periode in Jalapa, in de buurt van de grens met Honduras, waar ze zich opstelden tussen de Contra’s – die door de Verenigde Staten werden gesteund – en de strijdkrachten van het Sandinistische leger, met als doel meer bloedvergieten te voorkomen. Dit initiële project van PBI werd niet veel later overgenomen door Witness for Peace, waarna PBI Nicaragua weer verliet. Inmiddels begeleiden we echter opnieuw Nicaraguaanse mensenrechtenverdedigers.

Vanwege de protesten tegen de regering van Daniel Ortega kregen we bij PBI vanaf 2018 namelijk steeds meer verzoeken tot begeleiding binnen van maatschappelijke organisaties uit Nicaragua. Tijdens een onderzoeksmissie in het land werd echter duidelijk dat veel Nicaraguanen het land hadden verlaten en dat veel Nicaraguaanse mensenrechtenverdedigers asiel hadden aangevraagd in buurland Costa Rica.

Daarom is gekozen om in 2020 het nieuwe begeleidingsproject te starten in San José, Costa Rica, ten behoeve van Nicaraguaanse mensenrechtenverdedigers en –organisaties in ballingschap. De focus ligt op het bieden van psychosociale hulp – vaak met een genderperspectief – en het verzorgen van veiligheidstrainingen met het doel om mensenrechtenverdedigers voor te bereiden op hun uiteindelijke terugkeer naar Nicaragua. Ook zet PBI hoog in op het uitwisselen van kennis en strategieën tussen de verschillende organisaties, zodat sociale netwerken kunnen worden hersteld en verbeterd.