Mexico

Mexico

Met meer dan 29.000 moorden was 2017 het meest gewelddadige jaar in de moderne geschiedenis van Mexico. De hoge mate van geweld, gedwongen verdwijningen en straffeloosheid zijn dagelijkse realiteit. Daarnaast kampt het land met grote armoede en toenemende ongelijkheid, vooral voor de plattelandsbevolking en inheemse gemeenschappen. Deze gemeenschappen zijn vooral bezorgd om de economische uitbuiting van hun leefgebied.

Sinds de overheid in 2006 besloot tot inzet van veiligheidstroepen in het hogere geweldsspectrum en hiermee de start van de drugsoorlog neemt het aantal slachtoffers van moord en gedwongen verdwijningen in Mexico elk jaar toe. De daarmee gepaarde straffeloosheid heeft als consequentie dat geweld zich verspreid en normaliseert.

Deze situatie heeft grote invloed op het werk en het leven van de mensenrechten-verdedigers en journalisten. Zij krijgen regelmatig te maken met bedreigingen, onwettige arrestaties, fysieke aanvallen en intimidatie. In het ergste geval worden ze zelfs vermoord. In 2017 zijn er 31 mensenrechtenverdedigers en 12 journalisten in Mexico om het leven gebracht. Dit maakt Mexico tot het 4e meest gevaarlijke land voor mensenrechten-verdedigers ter wereld. Voor vrouwelijke verdedigers is het zelfs de meest gevaarlijkste plek van Latijns Amerika.

Lees hier ons actuele nieuws over Mexico.