Ervaringen van pbi’ers

Lees hieronder enkele ervaringen van mensen die zich inzetten of hebben ingezet voor PBI.

Vrijwilligers in Nederland

Babs, landenspecialist Kenia:

“Mensenrechtenverdedigers strijden niet alleen voor betere rechten voor henzelf, maar vaak voor de hele gemeenschap of zelfs globaal. Helaas zijn ze meer dan eens doelwit van intimidatie, (fysiek) geweld en bedreigingen. Autoriteiten doen vaak weinig tegen deze schendingen. Toch blijven activisten onvermoeibaar. Hun hoop en veerkracht zijn enorm inspirerend en het minste wat ik kan doen is hen daarin steunen en een platform bieden om erover te praten! Het leukste en meest bijzondere is natuurlijk wanneer een activist uit jouw projectland naar Nederland komt voor het Shelter City Project. Dan heb je echt de tijd om verschillende activiteiten uit te voeren en om meer aandacht te vragen voor hun werk.”

Elise, landenspecialist Mexico:

“Vanuit PBI heb ik de kans gehad om mensenrechtenverdedigers te leren kennen die op een erg moedige wijze de rechten van hun gemeenschappen en hun land verdedigen. Het is niet makkelijk om altijd in omstandigheden te verkeren waarin je in actie moet komen om vrede en bescherming van mensenrechten te kunnen waarborgen. Ik voel me vereerd om deel uit te maken van PBI, een organisatie die er met haar begeleiding mede zorg voor draagt dat mensenrechtenverdedigers hun werkzaamheden op een vreedzame en veilige manier kunnen uitvoeren.”

Hesti, landenspecialist Indonesië & Nepal:

“Als immigrant die van Indonesië naar Nederland is verhuisd, is het niet makkelijk om professionele contacten op te doen. PBI heeft deuren voor me geopend en me de kans gegeven om vrijwilligerswerk te doen. Daardoor onderhoud ik nu sociale contacten met de andere landenspecialisten en heb ik veel kunnen leren over de sociaalpolitieke context en de mensenrechtensituatie in andere landen waar PBI aanwezig is. En bovendien steun ik in mijn werk nu mijn eigen land, Indonesië.”

Lizzy, projectmedewerker Shelter City Utrecht:

“Ik voel me enorm bevoorrecht dat ik op mijn werk bij PBI zulke inspirerende en veerkrachtige activisten ontmoet. Zij zetten alles op alles om de situatie waarin zij zitten te verbeteren en mensenrechten te beschermen en te promoten.”

Jeroen, landenspecialist Mexico & Nicaragua:

“Het korte bezoek aan Nederland van Maricela, een Mexicaanse mensenrechtenadvocate uit Ciudad Juárez, was voor mij een erg bijzonder moment. Het was zeer waardevol om de verhalen over een stad waar ik zelf ook eens ben geweest vanuit haar perspectief te horen. Wat het werk bij PBI voor mij extra bijzonder maakt, is onze neutrale opstelling. Het is niet aan PBI om te bepalen wat mensen als Maricela moeten denken of doen, maar we kunnen hun wel bescherming bieden. Zo dragen we samen bij aan duurzame vrede, in Ciudad Juárez en elders.”

Stephania, oud-landenspecialist Colombia en oud-stagiaire Shelter City:

“Ik kijk met veel plezier terug op mijn tijd bij PBI. Het werk dat mensenrechtenverdedigers doen is zo inspirerend! Door mijn vrijwilligerswerk kon ik met hen in contact komen en hun bijzondere werk leren kennen. Ook was het vrijwilligerswerk voor mij belangrijk omdat ik een steentje kon bijdragen aan de situatie in mijn thuisland Colombia. Zo kon ik me onder andere via de speakertours en het project Shelter City inzetten voor het werk van lokale mensenrechtenverdedigers in Colombia.”

Merel, oud-stagiaire Shelter City (eind 2016):

“Het is erg bijzonder om stagiaire voor het Shelter City programma te zijn, als begeleider van Osman, een mensenrechtenverdediger uit Somalië. Ik regel Osmans professionele afspraken, maar bijvoorbeeld ook zijn sportschoolabonnement. Het meest bijzondere aan mijn werk zijn echter mijn persoonlijke gesprekken met Osman. Ik vind het heel mooi dat PBI deze mensen, die in moeilijke omstandigheden werken aan verbeteringen in hun eigen land, ondersteunt en ik geef graag mijn tijd en energie om hier ook een steentje aan bij te dragen.”

Francis, oud-vrijwilliger voor het communicatieteam:

“De vrijheid die ik in Nederland heb, gun ik iedereen. Gelijke rechten zijn voor mij heel normaal. Maar op te veel plekken in de wereld is dat niet het geval. De werkwijze van PBI spreekt mij ontzettend aan. Het is niet aan PBI, de ‘Westerse wereld’ of mij om te oordelen of te bepalen hoe dit moet worden opgelost. Intelligente en moedige mensenrechtenverdedigers kunnen dit het beste zelf, eventueel met ondersteuning van bijvoorbeeld PBI. Dankzij PBI heb ik ontzettend veel mooie en moedige mensen ontmoet. Dit inspireert en motiveert mij om ook mijn steentje bij te dragen.”

Vrijwilligers in de projectlanden

Anna, veldvrijwilliger Honduras (2018-2019):

“Ik wist dat het een intens jaar zou zijn, dat het niet altijd makkelijk is om de PBI-principes van geen-inmenging en onpartijdigheid toe te passen in de praktijk en dat samenwonen en -werken een uitdaging is. Daar stond tegenover dat ik ook wist dat het een ontzettend leerzaam en bijzonder jaar zou worden. Veel contact met lokale mensenrechtenverdedigers, mijn kennis over de Hondurese context vergroten, veel leren over veiligheids- en beschermingsmechanismen en dat alles in een horizontaal team dat veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Met die instelling kwam ik begin maart aan in Honduras.”

Lees hier meer over Anna’s ervaringen in Honduras.

Inge, veldvrijwilliger Colombia (2019-2020):

Lees hier Inges verslag van een bezoek aan gemeenschappen in Bajo Cauca, tijdens haar verblijf in Colombia.