Wie we beschermen: Noord-Mexico

Door PBI begeleide organisaties in Chihuahua

Centro de Derechos Humanos Paso del Norte

Paso del Norte richt zich op het ondersteunen en adviseren van lokale gemeenschappen in de Noord-Mexicaanse grensstad Ciudad Juárez over hun burgerrechten. De organisatie begeleidt met name familieleden van slachtoffers van gedwongen verdwijningen en martelingen en biedt juridische en psychosociale hulp. Paso del Norte was in 2013 de eerste organisatie die PBI in het noorden van Mexico is gaan begeleiden. In 2019 bracht Maricela Vázquez Sánchez, een van de medewerkers van de organisatie, in het kader van een speakertour een bezoek aan Nederland.

Alianza Sierra Madre A.C. (ASMAC)

Alianza Sierra Madre A.C. (ASMAC) komt op voor de rechten van twee inheemse gemeenschappen in Guadalupe y Calvo, in de Sierra Tarahumara. De organisatie zet zich daarbij in voor de bescherming van het inheemse grondgebied, het behoud van de lokale cultuur en de lokale biodiversiteit en de bevordering van duurzame landbouw, voedselzekerheid en toegang tot water. PBI begeleidt ASMAC sinds 2018.

Door PBI begeleide organisaties in Coahuila

Casa del Migrante Saltillo

Het migrantencentrum Casa del Migrante Saltillo biedt dagelijks hulp aan honderden migranten die Mexico moeten doorkruisen op hun weg naar de Verenigde Staten. Het centrum verzorgt medische, psychosociale en juridische hulp en documenteert daarnaast ook mensenrechtenschendingen die worden gepleegd tegen deze kwetsbare groep mensen. PBI begeleidt de organisatie sinds 2014.

Centro Diocesano para los Derechos Humanos Fray Juan de Larios

In eerste instantie hield CDDH Fray Juan de Larios, opgericht in 2004, zich vooral bezig met arbeids- en gemeenschapsrechten, maar tegenwoordig ligt de focus meer op gedwongen verdwijningen en migratie. Ook verzorgt het centrum trainingen op het gebied van vrede en gerechtigheid. CDDH Fray Juan de Larios biedt verder organisatorische en juridische ondersteuning aan de familieleden van slachtoffers van gedwongen verdwijningen die zich hebben verenigd in de Fuerzas Unidas por Nuestros Desaparecidos en Coahuila (FUUNDEC). PBI begeleidt CDDH Fray Juan de Larios sinds 2014.

Centro de Derechos Humanos Juan Gerardi

Het mensenrechtencentrum Juan Gerardi zet zich in voor migranten, de bescherming van water, onderwijs en trainingen op het gebied van mensenrechten en de strijd tegen gedwongen verdwijningen. Net als CDDH Fray Juan de Larios steunt het centrum FUUNDEC. Daarnaast heeft de organisatie de afgelopen jaren honderden migranten ondersteund en schendingen van migrantenrechten gerapporteerd. PBI begeleidt het mensenrechtencentrum sinds 2014.

Organización Familia Pasta de Conchos

In 2006 kwamen 65 mijnwerkers vast te zitten in de mijn van Pasta de Conchos. De mijnwerkers overleden, maar hun lichamen werden niet geborgen. Om die reden besloot Cristina Auerbach de familieleden van de slachtoffers te verenigen en de Organización Familia Pasta de Conchos op te richten. Tegenwoordig richt deze organisatie zich niet meer alleen op deze specifieke zaak, maar zet ze zich ook in voor betere en veiligere omstandigheden voor andere mijnwerkers in de regio. PBI begeleidt de organisatie sinds 2014. In 2018 bracht Cristina Auerbach in het kader van een speakertour een bezoek aan Nederland.