Wie we beschermen

PBI begeleidt momenteel mensenrechtenorganisaties en gemeenschappen in 12 departementen van Colombia. Er zijn drie veldteams van PBI in het land waaronder de werkzaamheden worden verdeeld: in de hoofdstad Bogotá (Cundinamarca), Barrancabermeja (Santander) en Apartadó (Antioquia). Deze veldteams begeleiden momenteel vijftien organisaties en sociale bewegingen in Colombia. Bezoek voor meer informatie over onderstaande organisaties ook de internationale pagina van het Colombiaproject.

Door PBI begeleide organisaties in Colombia

Inter-Church Justice and Peace Commission (CJIP)

De Inter-Church Justice and Peace Commission (CJIP) bestaat uit 55 leden en begeleidt en ondersteunt Afro-Colombianen, inheemse en mestizo gemeenschappen en organisaties in diverse regio’s die zijn getroffen door het gewapende conflict en geweld in Colombia. Hun focus ligt op landrechten, milieu en gedwongen migratie.

Regional Corporation for the Defence of Human Rights (CREDHOS)

CREDHOS is een NGO die met veel lokale organisaties en sociale bewegingen in de regio van Barrancabermeja samenwerkt, om de rol van de civil society tijdens de opbouw van vrede te versterken en om bewustzijn omtrent mensenrechtenschendingen te vergroten.

José Alvear Restrepo Lawyers’ Collective (CCAJAR)

Dit collectief richt zich op het geven van juridische bijstand aan slachtoffers van het gewapende conflict. Het heeft meer dan 35 jaar ervaring in mensenrechtenverdediging en het bestrijden van straffeloosheid.

Political Prisoners Solidarity Committee (FCSPP)

FCSPP werkt voor de bescherming van de rechten van degenen die vastzitten wegens politieke redenen. Kernbegrippen binnen de werkzaamheden van het comité zijn vrijheid, gerechtigheid, en waardigheid.

Vredesgemeenschap San José de Apartadó

Deze rurale gemeenschap staat al decennialang midden in het gewapende conflict vanwege economische belangen en de geostrategische locatie. De vredesgemeenschap sluit zich uit principe af van het gewapende conflict, en creëert een ruimte waarin geweld of gewapende actoren niet welkom zijn. Lokale sociale leiders en mensenrechtenverdedigers lopen hier echter ernstig gevaar.

Corporation Judicial Freedom (CJL)

CJL is een NGO die zich inzet voor de juridische verdediging en bevordering van mensenrechten. Haar leden bestaan uit slachtoffers van staatsmisdrijven, en zij vechten tegen onrecht en straffeloosheid.

Luis Carlos Pérez Lawyers’ Collective (CCALCP)

In tegenstelling tot CCAJAR bestaat dit collectief alleen uit vrouwen. Het vecht tegen straffeloosheid en verdedigt milieurechten in gebieden die zijn getroffen door het gewapende conflict. In de werkzaamheden ligt de focus onder andere op gender.

Peasant Farmer Association of the Cimitarra River Valley (ACVC)

De ACVC focust zich op de bescherming van mensenrechten rondom eigendom en herverdeling van land en de verbetering van het leven van boeren in ruraal Colombia.

Social Corporation for Community Advice and Training Services (COS-PACC)

COS-PACC wijdt zich aan het brengen van aandacht aan en begeleiding van slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Het verzorgt daarnaast trainingen om mensenrechten en internationaal humanitair recht te promoten en beschermen. In 2019 bracht Ninfa Cruz, werkzaam voor de organisatie, in het kader van een speakertour een bezoek aan Nederland.

Association for Social Research and Action (NOMADESC)

Deze organisatie zet zich in voor het geven van advies aan en begeleiding van organisaties die werken met kwesties omtrent sociaal kwetsbare groepen, zoals vrouwen, de inheemse bevolking, boeren, en Afro-Colombianen. In 2017 bracht de mensenrechtenactiviste Berenice Celeita Alayón namens de organisatie een bezoek aan Nederland, in het kader van een speakertour.

Red de Defensores y Defensoras de Derechos Humanos (dhColombia)

Dit is een netwerk bestaande uit onafhankelijke mensenrechtenverdedigers, onder wie Jorge Molano. Molano is een advocaat en mensenrechtenverdediger die slachtoffers van door de staat gepleegde schendingen vertegenwoordigt. In 2020 vond een online speakertour plaats met Germán Romero Sánchez, een andere mensenrechtenadvocaat die werkzaam is voor dhColombia.

Claudia Julieta Duque (journalist)

Claudia Julieta Duque is een correspondent voor het Colombiaanse mensenrechten-internetradiostation Radio Nizkor en een voormalig onderzoeker voor het CCAJAR.

David Ravelo

David Ravelo is econoom, mensenrechtenverdediger en founding member van CREDHOS.

“Nydia Erika Bautista” Foundation for Human Rights (FNEB)

Familieleden van verdwenen slachtoffers en een groep van advocaten, sociale leiders en experts komen in deze organisatie samen om mensen te begeleiden wiens naasten zijn verdwenen.

Humanitarian Action Corporation for the Coexistence and Peace of Northeast Antioquia (CAHUCOPANA)

CAHUCOPANA’s missie is het rapporteren over de humanitaire crisis van boeren en het creëren van ruimte voor training over de verdediging en bevordering van mensenrechten.

PBI begeleidt:

  • Mensenrechtenorganisaties die werken met inheemse gemeenschappen, boeren en afro-afstammelingen die het slachtoffer zijn geworden van het gewapende conflict, politiek geweld en mensenrechtenschendingen gepleegd vanuit economische belangen.
  • Boerenverenigingen en basisorganisaties die strijden voor hun recht op bezit van land, de restitutie en herverdeling ervan en het recht op een waardig plattelandsleven.
  • Gemeenschappen die in het verleden gedwongen verplaatsingen hebben meegemaakt en gemeenschappen die zich er vandaag de dag nog steeds tegen verzetten. Dit zijn gemeenschappen die hun territoriale rechten nog steeds verdedigen te midden van een gewapend conflict en extreem politiek geweld.
  • Advocaten die gerechtelijk advies en juridische vertegenwoordiging geven aan slachtoffers van het gewapende conflict en ernstige schendingen van de mensenrechten vanwege hun geloof in de principes van waarheid, gerechtigheid, schadeloosstelling en garanties van niet-herhaling.
  • Journalisten die verslag doen van de mensenrechtensituatie in Colombia.
  • Organisaties en gemeenschappen die werken aan de opbouw van langdurige vrede en sociale rechtvaardigheid.
  • De mensen die we begeleiden delen een toewijding aan mensenrechten en de strijd tegen straffeloosheid, en ze werken aan een sociaal rechtvaardig Colombia in vrede.