Online speaker tour met Germán Romero Sánchez

Ook in deze tijden van de corona pandemie blijft Peace Brigades International (PBI) ruimte creëren voor vrede waardoor mensenrechtenverdedigers zelf op een veilige manier aan een betere toekomst kunnen werken. Eigenlijk was het gepland dat de Colombiaanse mensenrechtenverdediger Germán Romero Sánchez naar Europa zou komen om hier aandacht te vragen voor zijn werk, maar dit kon door de wereldwijde lockdown niet door gaan. Om hem toch te kunnen ondersteunen in zijn werk organiseert PBI Nederland deze week voor het eerst een online speaker tour.

Germán Romero is een bekende mensenrechtenadvocaat die werkt voor DH Colombia, een organisatie die zich inzet voor de bevordering en bescherming van de mensenrechten in Colombia. Als advocaat werkt hij aan strafzaken waarbij hoge functionarissen van het Colombiaanse leger, overheidsmedewerkers en leden van de inmiddels verdwenen DAS-inlichtingendienst in verband worden gebracht met buitengerechtelijke executies, gedwongen verdwijningen, bedreigingen van sociale leiders, martelingen en moordpartijen.

Dit brengt de nodige gevaren voor Germán Romero. Zo heeft hij het afgelopen jaar telefonische bedreigingen gehad en werd zijn laptop met gevoelige informatie over de rechtszaken die hij leidt gestolen.  

Het werk van Germán is essentieel om vooruitgang te kunnen boeken bij het toekennen van verantwoordelijkheden die door de slachtoffers worden nagestreefd. De komende tijd zal Germán met de steun van PBI verschillende online meetings hebben met verschillende overheden en internationale instanties waaronder bijvoorbeeld het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo kan hij aandacht kan vragen voor voor zijn werk als mensenrechtenverdediger in Colombia en zijn veiligheidssituatie.