Word vrijwilliger in een projectland

PBI-projectlanden

In de vijf projectlanden van PBI werken veldvrijwilligers aan ‘making space for peace’: de bescherming van mensen en organisaties die bedreigd worden. De veldvrijwilligers werken en wonen in teamverband gedurende een jaar of langer. De teamleden komen uit verschillende landen en middels een roulatiesysteem wordt er iedere keer één lid vervangen uit het team.

Functieomschrijving en -vereisten

Als PBI-veldvrijwilliger bestaat jouw functie uit:

 1. internationale begeleiding van mensenrechtenactivisten en aanwezigheid in vredesgemeenschappen;
 2. rapporteren over de situatie van de mensenrechten van de begeleide organisaties;
 3. mede zorgdragen voor wereldwijde verspreiding van deze informatie;
 4. opbouwen van een steunnetwerk;
 5. contact onderhouden met de officiële autoriteiten, VN en diplomatieke corps in de projectlanden;
 6. mogelijk peacebuilding-activiteiten met lokale partners.

Als PBI-veldvrijwilliger voldoe je aan het volgende functieprofiel:

 1. uitstekende beheersing van de Spaanse taal voor Mexico, Guatemala, Honduras en Colombia, en de Engelse taal voor Kenia;
 2. bij voorkeur NGO-ervaring, bijvoorbeeld in de sociale sector of mensenrechtensector;
 3. flexibel, zelfstandig, stabiel en stressbestendig;
 4. diplomatieke en onpartijdige houding in conflictsituaties;
 5. voorkennis van het conflict in het projectland is een pre;
 6. goed kunnen werken in teamverband.

Arbeidsvoorwaarden

Peace Brigades International is een internationale vrijwilligersorganisatie. De organisatie beidt kost en inwoning, maandelijks zakgeld en een tegemoetkoming in vakantiegeld, een ziektekostenverzekering, onkostenvergoeding van werkgerelateerde kosten, reiskostenvergoeding van en naar het projectland en een startbedrag voor terugkeer in eigen land. Bij terugkomst zorgt PBI Nederland voor mentale nazorg en ondersteuning. Alle projecten hebben een eigen sollicitatie- en trainingsprocedure.

De procedure

PBI hanteert een strenge selectie die uit ervaring is opgebouwd. Je werkt namelijk intensief in een team samen, vaak onder hectische omstandigheden en politieke druk. De mensen die je begeleidt zijn echt bang voor hun leven en kunnen dankzij jouw aanwezigheid blijven werken aan hun goede doel.

Reken voor het hele traject, van sollicitatie tot uitzending, ongeveer een jaar.

Elk project heeft een eigen sollicitatieprocedure en planning. De laatste stap in de selectieprocedure is een meerdaagse training ter voorbereiding op de uitzending naar het land. Kijk voor de laatste informatie over deadlines en procedures op de website van het project zelf. Alle projectpagina’s zijn te vinden via www.peacebrigades.org. Zo voorkom je dat je de deadline voor aanmelding van een project misloopt.

Voor je gaat solliciteren bij een van de veldprojecten van PBI neem je de volgende stappen:

 1. Oriënteer je allereerst op het werk en de projecten van PBI via deze website en de internationale site www.peacebrigades.org.
 2. Neem contact op met de trainingsgroep via pbi.trainingsgroep@gmail.com en laat ons weten dat je geïnteresseerd bent.
 3. Check de data van de informatiebijeenkomsten van PBI Nederland.
 4. Het is ten sterkste aan te raden om een informatiebijeenkomst bij te wonen voor deelname aan het oriëntatieweekend in Nederland.
 5. Meld je aan voor de informatie- en trainingsdag in Nederland. Tijdens deze dag wordt dieper ingegaan op o.a. de methodes en principes van PBI, de geschiedenis, het wonen en werken in een team, veiligheid, de verschillende projecten en het belang van het werk van landengroepen zoals Nederland. Deze dag is een belangrijk onderdeel in het selectieproces om aangenomen te worden voor een project. Je kunt je opgeven voor de eerstvolgende trainingsdag door een e-mail te sturen naar de trainingsgroep. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Besluit je te solliciteren?

 1. Solliciteer via de website van het projectland van jouw interesse. Op onze site kun je de openstelling van vacatures terugvinden in het nieuwsoverzicht.
 2. Het project bepaalt het verdere vervolg van de selectieprocedure. Als voorbereiding op de training maak je huiswerkopdrachten en volgt uiteindelijk een telefonisch sollicitatiegesprek.
 3. Heb je dit deel van de selectieprocedure goed doorlopen, dan word je door het project uitgenodigd voor de internationale training. Deze training is het laatste onderdeel van de sollicitatieprocedure. Aan het einde van de training hoor je gelijk of je door bent. Over het algemeen word je dan binnen drie tot zes maanden uitgezonden.
 4. Ben je door de gehele selectieprocedure heen, dan word je uitgenodigd op het PBI kantoor te Utrecht om afspraken te maken over de communicatie met PBI Nederland, voor, tijdens en na de uitzending en over de vergoeding van je vliegticket naar de internationale training. Je kan tot maximaal € 300 van je gemaakte reiskosten terug ontvangen van PBI Nederland.

Neem voor vragen of meer informatie contact op met de PBI trainingsgroep via pbi.trainingsgroep@gmail.com.

Ervaringen van oud-veldvrijwilligers

“Ik wist dat het een intens jaar zou zijn, dat het niet altijd makkelijk is om de PBI-principes van geen-inmenging en onpartijdigheid toe te passen in de praktijk en dat samenwonen en -werken een uitdaging is. Daar stond tegenover dat ik ook wist dat het een ontzettend leerzaam en bijzonder jaar zou worden. Veel contact met lokale mensenrechtenverdedigers, mijn kennis over de Hondurese context vergroten, veel leren over veiligheids- en beschermingsmechanismen en dat alles in een horizontaal team dat veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Met die instelling kwam ik begin maart aan in Honduras.”

Anna, veldvrijwilliger Honduras (2018-2019) | Lees hier meer over haar ervaringen