Wie we beschermen: Zuid-Mexico

Door PBI begeleide organisaties in Oaxaca

Comité de Defensa Integral de Derechos Humanos Gobixha AC (Código-DH)

Código-DH zet zich in voor slachtoffers van willekeurige gevangenneming, mishandeling, gendergeweld, vrijheid van meningsuiting en landconflicten in de deelstaat Oaxaca. Dit doet de organisatie door middel van juridische en psychosociale ondersteuning en capaciteitsopbouw. PBI begeleidt Código-DH sinds 2011.

Hermanos en el Camino

In Ixtepec, in het oosten van de deelstaat Oaxaca, biedt het migrantencentrum Hermanos en el Camino van de Mexicaanse priester Alejandro Solalinde humanitaire en juridische hulp aan migranten die door Mexico trekken, op weg naar de Verenigde Staten. PBI begeleidt het migrantencentrum sinds 2010. In 2019 ontving Solalinde in Nederland de Geuzenpenning voor zijn werk.

Servicios para una Educación Alternativa AC (EDUCA)

EDUCA zet zich in voor gerechtigheid, gelijkwaardigheid en sociale medezeggenschap en verschaft ondersteuning aan inheemse organisaties en gemeenschappen in de deelstaat Oaxaca. De organisatie richt zich daarbij voornamelijk op de bescherming van lokale gemeenschappen die door economische megaprojecten in hun rechten worden aangetast. PBI begeleidt EDUCA sinds 2013. In 2017 bracht Marcos Leyva, een van de medewerkers van de organisatie, in het kader van een speakertour een bezoek aan Nederland.

Consorcio para el Diálogo Parlamentario y la Equidad Oaxaca

Sinds 2003 komt het Consorcio Oaxaca op voor de mensenrechten van vrouwen en gendergelijkheid in de deelstaat Oaxaca. Door middel van activiteiten zoals trainingen, juridische hulp en publieke campagnes wil de organisatie aandacht vragen voor vrouwenrechten en de positie van vrouwen in de lokale gemeenschappen versterken. PBI begeleidt Consorcio Oaxaca sinds 2016.

Door PBI begeleide organisaties in Guerrero

Asociación de Familiares de Detenidos Desaparecidos y Víctimas de Violaciones a los Derechos Humanos en México (AFADEM)

AFADEM maakt zich via de juridische weg sterk voor de zoektocht naar gerechtigheid van familieleden van slachtoffers van gedwongen verdwijningen in de deelstaat Guerrero, met name die van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. PBI begeleidt de organisatie sinds 2003.

Centro de Derechos Humanos de la Montaña Tlachinollan

Het mensenrechtencentrum Tlachinollan zet zich in voor de rechten van inheemse gemeenschappen en bewoners van gemarginaliseerde gebieden in de deelstaat Guerrero. De organisatie zet hoog in op culturele diversiteit en biedt niet enkel juridische hulp, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van de lokale gemeenschappen. PBI begeleidt het mensenrechtencentrum sinds 2003.