PBI in Colombia

Gezien de zorgwekkende mensenrechtensituatie in Colombia is het niet verwonderlijk dat PBI in de jaren 90 herhaaldelijk werd verzocht om ook actief te worden in het land. PBI opende in oktober 1994 haar eerste kantoor in Bogotá. Momenteel bestaat PBI Colombia uit een hoofdkantoor in Bogotá, vertegenwoordigers in Washington en Brussel, en drie teams van internationale vrijwilligers die zich in het veld inzetten voor de begeleiding van personen, Ngo’s en vredesgemeenschappen in Bogotá, Barrancabermeja en Apartadó. 

PBI in Colombia2019 markeerde het 25-jarige jubileum van PBI’s aanwezigheid in het land. Onze inzet blijft helaas hoognodig: Colombia is het gevaarlijkste land van Latijns-Amerika om het werk van mensenrechtenverdedigers uit te voeren, de aanvallen zijn sinds het vredesakkoord van 2016 zelfs toegenomen. PBI heeft haar acties in Colombia de afgelopen drie jaar daarom sterk vergroot. 

De PBI-vrijwilligers zijn als een wakend oog van de internationale gemeenschap, en door hun fysieke aanwezigheid kunnen bedreigde personen en mensenrechtenorganisaties hun belangrijke werk voortzetten. Het PBI Colombiaproject houdt zich naast het geven van beschermende begeleiding bezig met het bestuderen van conflictgebieden, communicatie met de internationale gemeenschap en politieke en militaire autoriteiten, het voeren van campagne voor internationale ondersteuning en het geven van trainingen in vredeseducatie.

Binnen het mandaat van PBI valt ook het aanreiken van opleidingstools op het gebied van psychosociaal herstel (daarbij kun je denken aan o.a. trauma’s, rouw en angst), sociale samenleving en conflicthantering. Het PBI-team in Colombia verzorgt de contacten met diverse groepen die baat hebben bij workshops op deze gebieden. Het opleidingsteam dat deze workshops verzorgt bestaat uit mensen met een brede ervaring, opgedaan in onder andere El Salvador, Guatemala en Mexico. Zij zijn geen permanente teamleden, maar bezoeken met zekere regelmaat Colombia om de workshops te realiseren. 

Publicaties

Elk trimester verschijnt het magazine PBI Colombia, zowel in het Spaans als in het Engels. In het magazine staan de belangrijkste activiteiten en ontwikkelingen op het gebied van mensenrechten in Colombia, interviews met mensenrechtenbeschermers en verhalen van PBI-vrijwilligers ter plekke. Klik hier voor het laatste magazine. Meer informatie over Colombia is te lezen op de website van het Colombiaproject.