Ninfa Cruz: ‘Ik zal me blijven inzetten voor de rechten van vrouwen, boeren en onze gemeenschap in het algemeen zolang ik leef’

Van 3 tot 6 maart ontving Peace Brigades International – The Netherlands de Colombiaanse sociale leider Ninfa Cruz. Ninfa zet zich al 16 jaar lang in voor de verdediging van de natuur, voedselsoevereniteit en mensenrechten in het oosten van Colombia. Tijdens haar bezoek aan Nederland heeft Ninfa niet alleen haar werk kunnen delen met verschillende organisaties, maar ook haar persoonlijke strijd voor een meer rechtvaardig en vreedzaam Colombia.

 

Ninfa Cruz met PBI landenspecialisten Jenny van Amsterdam en Jildau Kleine Staarman bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken

 

‘Trabajo Hormiga’

Samen met haar organisatie COS-PACC steunt Ninfa slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Casanare, Boyacá en Arauca. Het werk dat ze doet in deze gebieden staat in het teken van het heropbouwen van het sociale kapitaal dat vanwege het jarenlange conflict sterk is aangetast. Dit werk noemt ze zelf ‘trabajo hormiga’ (het werk van de mieren). Ninfa reist regelmatig naar de meest afgelegen gebieden om samen te werken voor een gemeenschappelijk doel: beter onderwijs, natuurbescherming, betere zorg en het recht om te leven.

Vanwege dit werk heeft haar organisatie in 2015 een nationale prijs voor de bescherming van mensenrechten ontvangen. Desalniettemin wordt het werk van COS-PACC niet overal in Colombia gewaardeerd. Het zichtbaar maken van de sociale problematiek in haar regio heeft een hoog prijskaartje. Zo werd ze vijf keer gedwongen haar thuis te verlaten, waardoor ze een van de 7,4 miljoen intern ontheemden in Colombia is. In de hoofdstad Bogotá is er zelfs een poging gedaan om een aanslag op haar leven te plegen.

Na de ondertekening van het vredesakkoord met FARC, is het werk van sociale leiders er zeker niet veiliger op geworden. Afgelopen jaar zijn er naar schatting 252 sociale leiders in Colombia vermoord. Naast deze moorden wordt hun werk ook vaak gecriminaliseerd: ‘wij, als sociale leiders, zijn slachtoffers van criminalisering vanwege het werk dat we doen’. Onder deze gevaarlijke omstandigheden blijft Ninfa haar werk voortzetten: ‘ik zal me blijven inzetten voor de rechten van vrouwen, boeren en onze gemeenschap in het algemeen zolang ik leef. We kunnen niet met ons werk stoppen’.

Zoektocht naar solidariteit  

Deze maand doet Ninfa haar verhaal in verschillende Europese landen. Haar doel is om meer zichtbaarheid te creëren voor de mensenrechtensituatie in haar thuisland. Hierbij hoopt ze steun te kunnen vinden voor haar organisatie. Eenmaal in Nederland heeft PBI ontmoetingen georganiseerd met verschillende organisaties. Zo ging Ninfa langs bij Both Ends en Transnational Institute. Ook ging zij in gesprek met Tweede Kamerlid Kees van der Staaij (SGP) en beleidsmedewerkers Natascha Soons en Judith Hoevenaars van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Daarnaast heeft PBI in samenwerking met WO=MEN een evenement georganiseerd over het werk van vrouwelijke mensenrechtverdedigers en de specifieke risico’s  die zij ondervinden. Tijdens dit evenement heeft Ninfa een presentatie gehouden om uitleg te geven over het belang van vrouwelijke mensenrechtenvededigers maar ook de uitdagingen die vrouwen ervaren. Kirsten van den Hul, tweede kamerlid PvdA,  heeft dit mooi samengevat:

“Belangrijke bijeenkomst bij ⁦‪@genderplatform‬⁩ over en met vrouwelijke mensenrechtenverdedigers uit Nicaragua en Colombia. Vreselijke verhalen over hoe hen het werk onmogelijk wordt gemaakt, soms zelfs met dodelijke gevolgen. Onder de indruk van hun moed!”

Ninfa is inmiddels terug in Colombia. Haar reis in Nederland heeft op ons veel indruk gemaakt en ook op die van de mensen die ze gesproken heeft. Door gesprekken met verschillende belanghebbende in Nederland heeft Ninfa haar persoonlijk netwerk kunnen uitbreiden. Hierdoor is er meer internationale aandacht gekomen voor het werk van Ninfa en COS-PACC en is er belangrijke informatie gedeeld over de situatie in het oosten van Colombia.

 

Ninfa in gesprek met Kees van der Staaij, tweede kamerlid SGP
Ninfa met tweede kamerlid Kirsten van den Hul tijdens het event van WO=MEN
Ninfa samen met Ileana, Shelter City gast uit Nicaragua
Ninfa en PBI landenspecialist Stephania Rivera bij Transnational Institute TNI

 

 

 

Deze activiteiten van PBI werden mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van:

Afbeeldingsresultaat voor lush logo

 

 

Tags |