Verslag Speaker Tour Mexico: Cristina Auerbach en Familia Pasta de Conchos

Van 30 september tot 3 oktober heeft PBI Nederland een speaker tour Mexico georganiseerd. De landenspecialisten Scarlet Menéndez en Monserrat Cedeño hebben Cristina Auerbach deze dagen begeleid bij verschillende activiteiten.

Cristina Auerbach is een mensenrechtenverdedigster en directrice van de organisatie Familia Pasta de Conchos (OFPC in het Spaans). Deze organisatie behartigt de belangen van de families van de slachtoffers van de mijnramp in Februari 2006 in Coahuila, Mexico. Tegenwoordig houdt ze zich ook bezig met het verbeteren van de werkomstandigheden van mijnwerkers en met gemeenschappen die zijn getroffen door de gevolgen van mijnwerkzaamheden. Het rapport van february 2018 “El Carbón rojo de Coahuila: Aquí acaba el silencio” van de Heinrich Böll Foundation liet zien dat de explosie had kunnen worden voorkomen.​

Tijdens de speakertour heeft Cristina Auerbach een afspraak gehad  met Elizabeth Rasch van de Universiteit Wageningen, alwaar ze hebben gefocust over het belang van de non profit organisaties om samen te werken om de maatschappelijke problematiek zichtbaar te maken. Daarnaast heeft Cristina ook de kans gehad om andere geïnteresseerden te vertellen over haar werk, de werkomstandigheden van de mijnwerkers in Pasta de Conchos en de actuele ontwikkelingen in Mexico. Bij de Universiteit Leiden is ook een lezing georganiseerd waar Cristina haar ervaring en de stand van zaken van Pasta de Conchos heeft gepresenteerd. Dianeth Pérez, journalist en vertegenwoordigster van Writing Collectieve Mexico, en de universitair docent van de Universiteit Leiden Dr. José Carlos Gómez Aguiar, hebben ook de gelegenheid gehad om Cristina te interviewen over haar werk in Pasta de Conchos.​

De laatste dag van de speakertour heeft Cristina een afspraak gehad bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar heeft ze beleidsmedewerkster mensenrechtenverdedigers en landmedewerker Mexico ontmoet. Ze hebben gesproken over het geval van Pasta de Conchos en het werk en de veiligheid van Cristina. Ook de politieke ontwikkelingen in Mexico met de verkiezingen, de toelating van de aanklacht van Familia Pasta de Conchos  bij de Inter-American Comission on Human Rights (CIDH in het Spaans) en de expectatieven van Cristina om meer zichtbaarheid vanuit het buitenland te krijgen.

In deze dagen heeft Cristina nieuwe contacten opgebouwd en meer aandacht voor Pasta de Conchos kunnen verkrijgen. Vervolgens is naar Duitsland gegaan waar de collega’s van PBI Duitsland haar ontvingen.

 

Het rapport “El Carbón Rojo de Coahuila: Aquí acaba el Silencio”  (Spaans ) hier lezen.

Het interview met Dianeth Perez (Spaans ) hier lezen.  Je kan haar columns hier en hier lezen (Spaans).

Het CIDH rapport (Engels ) hier lezen.

Het CIDH rapport (Spaans ) hier lezen.