CEDLA Lezing: De Rol van Vrouwen als Mensenrechtenverdedigsters in Colombia

Van 28 juni tot en met 1 juli zal de Colombiaanse mensenrechtenverdedigster Olga Silva en directrice van Humanidad Vigente naar Nederland komen om aandacht te vragen voor dit thema.

In dit kader zullen PBI en CEDLA vrijdag 30 juni een publieke lezing organiseren omtrent de rol van vrouwen als mensenrechtenverdedigsters in Colombia en hun rol in het vredesproces.

De rol van vrouwen als mensenrechtenverdedigers blijft vaak een weinig besproken en moeilijk thema. Dit heeft vooral te maken met de gender rol die de maatschappij hen toeschrijft. Daardoor krijgen zij te maken met verschillende problemen en stigma’s. Dit zorgt voor een enorme druk op hen, hun familie en kinderen, en resulteert onder andere in gebroken gezinnen of dat zij deze rol niet op zich kunnen nemen.

Daarnaast krijgen zij als vrouw ook te maken met verhoogde risico’s en bedreigingen bij het verdedigen van de mensenrechten. Dit heeft onder andere te maken met de hoge straffeloosheid met betrekking tot seksueel geweld tegen vrouwen in Colombia. Namelijk 98% blijft onbestraft. Dit soort geweld draagt bij aan de complexe, ongelijke en onrechtvaardige context dat veel vrouwen hebben gehad en nog steeds moeten doorstaan.

We beginnen de lezing met een korte introductie door Prof. Javier Corrales (University of Massachusetts Amherst) over de rol van verdedigers van de mensenrechten in Colombia. Daarna zal er ruimte zijn voor een discussie en vragen met Olga Silva, Colombiaanse advocaat en verdediger van de mensenrechten in Colombia zijn.

De lezing zal volledig in het Spaans zijn.

Zie ook CEDLA.

FechaViernes 30 de junio de 2017
Hora15:30
UbicaciónCEDLA, Roetersstraat 33, Amsterdam
EntradaGratis
OradorOlga Silva (Humanidad Vigente) en Prof. Javier Corrales (Universidad de Amherst Massachusetts)