CEDLA Lezing: vredesprocessen in Guatemala en Colombia

Twintig jaar geleden werd het vredesakkoord in Guatemala getekend. Het vredesproces in Colombia staat nog in de kinderschoenen. Welke lessen kan Colombia trekken uit het vredesproces in Guatemala? Welke rol speelt het maatschappelijk middenveld in deze vredesprocessen? Hoe zou de internationale gemeenschap vredesprocessen moeten steunen? En wat is de impact van deze vredesprocessen op intern ontheemden, landrechten en de situatie van mensenrechtenverdedigers?

Van 29 maart tot en met 31 maart zullen de Guatemalteekse mensenrechtenverdediger Marcos Ramírez en de Colombiaanse mensenrechtenverdedigster Berenice Celeita Alayon naar Nederland komen om aandacht te vragen voor deze vraagstukken.

Marcos Ramírez is één van de leiders van het Consejo de la Comunidad La Primavera del Ixcán (CPR) en van Comunidades en Resistencia del Ixcán, welke bestaat uit voormalig intern ontheemden. Als vertegenwoordiger van CPR vertegenwoordigde Marcos in de jaren ’90 de ontheemde bevolking in het Asamblea de la Sociedad Civil en deed hij namens het maatschappelijk middenveld aanbevelingen tijdens de vredesonderhandelingen. Later is hij tweemaal verkozen tot burgemeester van de gemeente Cantabal Ixcán.

Berenice Celeita Alayon is een inheemse landenrechtenverdedigster. Zij is de oprichtster van de organisatie Para la Investigacion y Accion Social. Zij bieden sociale en juridische begeleiding, training en politieke belangenbehartiging aan vrouwen-, inheemse-, afro-afstammelingen- en boerenorganisaties. In 1988 won Berenice de Robert F. Kennedy Human Rights Award. Berenice heeft in Colombia deelgenomen aan verschillende platforms die voorstellen hebben gedaan voor het vredesproces met de guerrillagroepering FARC.

Wil jij deze twee indrukwekkende mensenrechtenverdedigers ook ontmoeten? Kom dan naar onze lezing in samenwerking met CEDLA (Centre for Latin American Research and Documentation) op donderdag 30 maart. Een middag vol interessante lezingen en discussie over vredesprocessen in Latijns-Amerika. De voertaal van de lezing is Spaans.

Zie ook: CEDLA

DatumDonderdag 30 maart 2017
Tijd15:30-17:00
LocatieCedla; Roetersstraat 33, 1018 WB Amsterdam (→ GoogleMaps)
ToegangGratis
SprekersMarcos Ramírez en Berenice Celeita Alayon