PBI Webinar met gecriminaliseerde Maya Q’eqchi’ journalist Carlos Choc

Vlak voor de presidentiële verkiezingen in Guatemala aanstaande zondag, vindt er een webinar plaats met Maya Q’eqchi journalist Carlos Choc. Choc zal aanstaande maandag 21 augustus voor de Guatemalteekse rechtbank verschijnen. Hij wordt aangeklaagd wegens zijn berichtgeving over de politierepressie ten aanzien van een protest tegen een nikkelmijn.

De Fenix mijn was in eerste instantie het eigendom van verschillende Canadese bedrijven (INCO Ltd., Skye Resources, Hudbay Minerals Inc.), het is nu eigendom van een in Zwitserland gevestigd Russisch bedrijf (Solway Investment Group) en er zijn berichten dat het weer eigendom zou kunnen zijn van een in Montreal gevestigd bedrijf (Central America Nickel).

Choc fotografeerde de 27-jarige Maya Q’eqchi’ visser Carlos Maaz die op 27 mei 2017 door de politie werd doodgeschoten tijdens een protest tegen de vervuiling van het Izabalmeer door de mijn. Choc nam ook deel aan een onderzoek gepubliceerd door Forbidden Stories over de relatie tussen Solway en de Nationale Civiele Politie in Guatemala.

De webinar vindt plaats op vrijdag 18 augustus om 19:00 uur (Nederlandse tijd). Tijdens de webinar zal Choc praten over de criminalisatie die hij heeft ervaren in relatie tot de Fenix mijn. Verder zal je leren over de geschiedenis van de Fenix mijn en over wat de internationale gemeenschap kan doen om Choc te ondersteunen.

Klik hier om de webinar bij te wonen.

DatumVrijdag 18 augustus 2023
Tijd19:00
LocatieOnline