Peace Brigades International

Vacature: Algemeen bestuurslid

Wil je bijdragen aan een betere wereld voor mensenrechtenverdedigers? Dan zijn we op zoek naar jou! Per 1 november zoekt PBI Nederland een algemeen bestuurlid. Deze functie is onbezoldigd. We werken met een termijn van drie jaar.

Over PBI Nederland
Peace Brigades International (PBI) is een door de Verenigde Naties erkende non-gouvernementele mensenrechtenorganisatie. Sinds 1981 werkt PBI aan geweldloze conflictoplossing door vrijwilligers te werven, op te leiden en in te zetten als beschermers van mensenrechtenverdedigers.  

PBI onderscheidt zich van andere mensenrechtenorganisaties omdat zij zowel actief is in het veld als op internationaal niveau waar zij een gedegen gesprekspartner is voor diverse internationale en nationale, gouvernementele en non-gouvernementele organisaties. Het werk van PBI is effectief omdat het een geïntegreerde benadering hanteert: het verstrekken van fysieke aanwezigheid ter begeleiding van mensenrechtenverdedigers in het veld en een breed netwerk van internationale steun.

PBI creëert ‘Space for Peace’ waardoor mensenrechtenverdedigers zelf op een veilige manier aan een betere toekomst kunnen werken. Wij werken volgens volgens principes van geweldloosheid, onpartijdigheid en consensus. Lees meer over PBI of bekijk deze korte animatie over onze werkwijze.

Vanuit Utrecht werken we aan deze missie. Met twee fantastische medewerkers en een fijne club vrijwilligers. We organiseren onder andere film screenings en trainingsdagen. Zo ondersteunen we het werk van mensenrechtenverdedigers wereldwijd.

In Utrecht ontvangt PBI mensenrechtenverdedigers vanuit Shelter City. In dit project bieden we ernstig bedreigde mensenrechtenverdedigers drie maanden onderdak. Door mensenrechtenverdedigers tijdelijk op te vangen en te begeleiden in Utrecht kunnen zij namelijk uitgerust en gesterkt met nieuwe kennis, kunde en een uitgebreider netwerk nog beter aan een goede toekomst voor hun herkomstland werken.

Over ons bestuur:
Ons bestuur bestaat uit zeven zeer gedreven bestuurders. Zij brengen allen hun eigen kennis en ervaring om zo te werken aan de toekomstbestendigheid van onze stichting.

Op dit moment werken we onder andere aan een nieuwe strategie voor de aankomende vijf jaar. We doen dit heel graag samen met jou.

Wat wij zoeken:
Wereldwijd staan mensenrechten onder druk. Jij wilt hierin, net als wij, een verschil maken. Het is prettig als je kennis hebt over mensenrechten en de situatie in de landen waarin we werken. Maar uiteraard kun je dit ook leren, onder andere van je medebestuurders.

Als lid van het bestuur van de stichting PBI Nederland werk je mee aan het bereiken van de doelstellingen van de stichting zoals vastgelegd in het beleidsplan 2018-2023. Dus het mede opstellen van beleidsplannen en het bewaken van de lijn.

Als algemeen bestuurslid kijk je op welk gebied jij je het best kunt inzetten (of ontwikkelen). Er is ruimte voor extra inzet op: fondsenwerven, HR, communicatie en het contact onderhouden met ons adviesnetwerk. We horen graag welke expertise jij kunt brengen. Vervolgens kijken we samen met de andere bestuurders hoe we de portefeuilles gaan verdelen.nBestuursleden besteden gemiddeld 2 tot 4 uur per week aan hun werk voor PBI.

Wat wij bieden: 
Ons bestuur komt, op dit moment, maandelijks bijeen. We wisselen online vergaderingen af met fysieke vergaderingen. Deze vinden plaats op ons kantoor in Utrecht. Een keer per jaar plannen we een bestuursdag. Een dag waarop we meer tijd nemen om elkaar te ontmoeten en aan de slag te gaan.

Je wordt onderdeel van PBI, een heel warm netwerk. Je bent altijd welkom bij onze events.

Reageren
Lijkt het je leuk om kennis te maken? We horen graag van je. Stuur je CV en een korte motivatie naar onze voorzitter, Francis Meijners. Zij is bereikbaar via francis@peacebrigades.nl of via 0610633246

Heb je een vraag? Laat het ook dan weten aan Francis.

We ontvangen je reactie graag uiterlijk dinsdag 10 oktober.

DatumDinsdag 10 oktober 2023