Vacature Veldvrijwilliger Guatemala verlengd naar 30 april!

Het Guatemala-project is weer op zoek naar een nieuwe veldvrijwilliger! In een aantal projectlanden van PBI werken veldvrijwilligers op de locatie aan ‘making space for peace’: de bescherming van mensen en organisaties die bedreigd worden. De veldvrijwilligers werken en wonen in teamverband gedurende een jaar of langer. De teamleden komen uit verschillende landen en middels een roulatiesysteem wordt er iedere keer één lid vervangen uit het team.

De functie van veldvrijwilliger Guatemala bestaat uit:

 • Internationale begeleiding van mensenrechtenactivisten en aanwezigheid in vredesgemeenschappen.
 • Rapporteren over de situatie van de mensenrechten van de begeleide organisaties.
 • Mede zorg dragen voor wereldwijde verspreiding van deze informatie
 • Opbouwen van een steunnetwerk.
 • Contact onderhouden met de officiële autoriteiten, de VN en het diplomatieke corps in de projectlanden.
 • Mogelijk Peacebuilding-activiteiten met lokale partners.

Als PBI-veldvrijwilliger voldoe je aan het volgende functieprofiel:

 • Uitstekende beheersing van de Spaanse taal in zowel spraak als geschrift.
 • Bij voorkeur NGO-ervaring, bijvoorbeeld in de sociale sector of mensenrechtensector.
 • Beschikbaarheid voor 12 maanden voor het veldvrijwilligerswerk in Guatemala.
 • Flexibel, zelfstandig, stabiel en stressbestendig.
 • Kunnen werken volgens de beginselen van geweldloosheid, onpartijdigheid en niet-inmenging.
 • Kennis van de samenleving/politieke situatie in Guatemala is een pré.
 • Basis computervaardigheden: tekstverwerking, e-mail, databases.
 • Een teamspeler zijn.

Daarnaast is het essentieel dat je beschikbaar bent om deel te nemen aan het opleiding- en selectieproces. Deze training- en selectieweek vindt plaats van 6 tot 12 augustus 2023.

Hoe kun je je aanmelden?

Lees voor je begint het document over de sollicitatieprocedure door. De sollicitatie bestaat uit het insturen van het sollicitatieformulier. Ook vraag je twee referenties om het referentieformulier in te vullen, bij voorkeur in het Engels of Spaans. Alleen referentieformulieren die rechtstreeks door referenten zijn ingestuurd worden overwogen. De kandidaat hoeft alleen de aanvraag in te dienen en dit verzoek aan de referenties te doen.

De uiterste datum om te solliciteren is 30 april 2023.

Ervaring van Jeroen, veldvrijwilliger bij PBI Honduras

“Wat ik nooit zal vergeten, is het moment waarop de acht landrechtenverdedigers uit Guapinol eindelijk werden vrijgelaten, nadat ze meer dan twee jaar in een Hondurese gevangenis hadden doorgebracht vanwege hun strijd tegen een mijnbouwproject dat hun rivier had vervuild. Vanuit PBI hebben we ons jaren ingezet voor de acht mannen en hun familieleden. We waren er altijd bij, met onze groene hesjes: in de gevangenis, bij demonstraties, in de rechtszaal. En hoe mooi is het dan om te beseffen dat onze aanwezigheid heeft bijgedragen aan de groeiende internationale aandacht voor de zaak en de uiteindelijke vrijlating van de acht landrechtenverdedigers?”

Jeroen, veldvrijwilliger Honduras (2021-2022)

Meer informatie?

Bij vragen over de selectieprocedure kun je in het Spaans of Engels contact opnemen met het Trainingsteam van het Guatemala-project: formacion@pbi-guatemala.org. Mocht je vragen hebben over PBI zelf, stuur dan vooral je vraag naar info@peacebrigades.nl.

Ben je benieuwd hoe anderen de selectieprocedure hebben ervaren? Wij vroegen kersverse veldvrijwilliger Colombia Marlinde (vertrek 2023) haar ervaring te delen vlak voordat ze vertrok naar Colombia.

PBI Nederland organiseert ook trainingsdagen, de perfecte voorbereiding voor het solliciteren naar een veldvrijwilligersfunctie bij PBI. De laatste vond plaats op 24 september 2022 – wil jij bij de volgende zijn? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en mis de aankondiging niet!

DatumZondag 30 april 2023
Tijd00:00