Peace Brigades International

Vredesmissies zonder wapens

Elk jaar organiseren Nederlandse vredesorganisaties het symposium om burgers in het zonnetje te zetten die op een geweldloze manier werken aan het oplossen van conflict en voorkomen van geweld. Dit jaar is het thema ‘Vrouwen op Vredesmissie’ en zullen drie Nederlandse vredeswerkers verhalen over hun werk in de Democratische Republiek Congo, Colombia en Albanie & Macedonie. Traditiegetrouw worden de helden symbolisch gehuldigd, dit jaar zal de Burgemeester van Utrecht dit doen. Ook zal een deel van de expositie ‘1000 Vredesvrouwen Uit Alle Werelddelen’ te zien zijn.

Veel mensen denken bij vredesmissies aan de blauwhelmen van de Verenigde Naties. Maar er zijn ook organisaties die burgers uitzenden op missie in conflictgebied zonder hen te bewapenen of te dreigen met geweld. Door tussen de vechtende partijen te gaan staan, door lokale mensenrechtenverdedigers te beschermen, door vaardigheden over te brengen en nauwe samenwerking met de lokale bevolking. Deze mensen, en hun vredesmissies zonder wapens, staan op het Vredessymposium centraal.

AANMELDEN: mail naar vredesmissieszonderwapens@gmail.com
Datum: Woensdag 20 september 2017
Tijd: 12:30-16:30
Locatie: Oude Stadhuis, Utrecht


De coalitie Vredesmissies Zonder Wapens bestaat uit African Sky, Burundi Women for Peace and Development, Christian Peacemaker Teams Nederland, Eirene Nederland, Peace Brigades International – The Netherlands, Platform Vrouwen & Duurzame Vrede, Vredesbeweging Pais.