Vredessymposium 2018: Jong en ontwapenend

Op vrijdag 21 september 2018 vindt de vierde editie van het jaarlijkse Vredessymposium plaats. De gemeente Zwolle faciliteert het symposium. Traditiegetrouw worden ieder jaar tijdens het Vredessymposium ‘vredeshelden’ gehuldigd als een symbolisch eerbetoon aan de duizenden vredesactivisten die zonder wapens actief zijn in conflictgebieden. Tijdens dit symposium huldigt burgemeester Henk Jan Meijer drie van deze helden voor hun bijzondere werk voor de vrede.

Tayfun Balçik is al jaren actief voor The Haque Peace Project die hem heeft voorgedragen als Vredesheld. Tayfun maakt zich sterk tegen polarisatie en racisme. Vredesheld Daan Savert is theoloog en was werkzaam bij vredesmissies in Colombia en Iraaks-Kurdistan. Hij is voorgedragen door Christian Peacemaker Teams Nederland (CPT). Vredesheldin Nina Koevoets is trainer en organizer bij Towards a Nonviolent World. Zij is voorgedragen door de Stichting voor Actieve Geweldloosheid (SVAG).

Het thema van het Vredessymposium is dit jaar: ‘Jong en Ontwapenend’ wat goed past bij de in 2015 aangenomen resolutie 2250 van de Verenigde Naties. Deze resolutie onderstreept het belang van het betrekken van jongeren bij het bemiddelen in – en oplossen van conflict. In veel conflictgebieden vormen jongeren een aanzienlijk deel van de bevolking. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame vrede en verzoening, als zij daarvoor de kans krijgen.

Arun Gandhi, een van de kleinzonen van Mahatma Gandhi die het vredeswerk van zijn grootvader heeft voortgezet, geeft via een livestreamconnectie vanuit New York in Zwolle een bijzondere boodschap van bemoediging. Er kunnen dan ook rechtstreeks vragen worden gesteld; een unieke gebeurtenis!

Ook de zoon van Evert Huisman, een van de grondleggers van de Vredesuitzendingen vanuit Nederland, zal een bijdrage leveren over het bijzondere werk van zijn vader. Huisman, o.a. oprichter van de Nederlandse afdeling van Peace Brigades International en auteur van ‘Van Geweld bevrijd’, werd voor zijn werk geïnspireerd door Gandhi. Hij zal postuum worden gehuldigd.

Direct na het Vredessymposium is er een Vredesexpositie in het stadhuis te zien waar diverse organisaties actief in dit werkveld zich presenteren. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje.

We kijken uit naar uw aanwezigheid op dit bijzondere Vredessymposium. Het programma start om 13.00 uur en duurt tot circa 17.30 uur. Details over het programma staan in het programmaboekje.

U kunt zich opgeven via: vredesmissieszonderwapens@gmail.com De toegang is vrij.

DatumVrijdag 21 september 2018
Tijd13:00-17:30
LocatieStadhuis Zwolle, Grote Kerkplein 15 (→ GoogleMaps)
ToegangGratis
AanmeldenVia: vredesmissieszonderwapens@gmail.com De toegang is vrij.