Webinar met activist Bernardo Caal Xol uit Guatemala

In november 2018 werd de Guatemalteekse Maya Q’eqchi’ activist Bernardo Caal Xol veroordeeld tot meer dan 7 jaar cel. Dit vonnis werd niet onderbouwd met bewijs, en wordt daarom gezien als een geval van de criminalisering waar milieu- en mensenrechtenactivisten in Guatemala vaak het slachtoffer van zijn. Ook worden zij vaak onderworpen aan lastering, geweld, en bedreigingen.

Bernardo Caal Xol zet zich al jaren in voor de gemeenschappen die rondom de Cahabón rivier wonen, een rivier die door de komst van waterkrachtcentrales aangetast wordt. Stuwdammen en omleidingen van de rivier belemmeren de bevolking in hun toegang tot water en visserij, en ontbossing voor de aanleg van deze centrales tast de omgeving verder aan. Aangezien Bernardo Caal Xol zowel Spaans als Q’eqchi’ spreekt, is hij de aangewezen woordvoerder voor de belangen van de gemeenschappen rondom de Cahabón rivier. Deze zichtbaarheid maakte hem een doelwit, en heeft uiteindelijk geleid tot zijn gevangenisstraf. Hiervan heeft hij 50% uitgezeten, waarna hij wegens goed gedrag vrij kwam. Toch staat zijn veroordeling nog steeds, en is eventuele verdere criminalisering en lastering nog altijd een dreiging waar hij rekening mee moet houden.

Desondanks blijft Bernardo Caal Xol zijn werk voortzetten. Om aandacht te wekken voor de ongelijkheden waaraan hij en andere mensenrechtenverdedigers aan onderworpen worden, en voor de situatie rondom de Cahabón rivier sinds de komst van waterkrachtcentrales, is hij momenteel door Europa aan het reizen.

Benieuwd naar zijn verhaal? Sluit dan op woensdag 3 april om 20:00 uur aan bij de webinar!

Klik hier om je aan te melden.

DatumWoensdag 3 april 2024
Tijd20:00 uur
LocatieOnline