WEBINAR “Moedige inzet voor LGBTIQA+ rechten”

 

Op 29 mei vindt er een online discussie plaats met mensenrechtenverdedigers uit Guatemala, Honduras en Indonesië.

Mensen die zich identificeren als LHBTIQA+ (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer, aseksueel) worden vaak gemarginaliseerd, willekeurig gearresteerd, aangevallen of zelfs vermoord wegens hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Ze zijn het slachtoffer van structurele discriminatie en hebben bijvoorbeeld gelimiteerd toegang tot gezondheidszorg of de arbeidsmarkt. Op veel plekken zijn staatsautoriteiten betrokken in deze ongelijkheid en ontzeggen zij LHBTIQA+ personen bescherming van vijandelijkheden en geweld.

Deze dynamiek wordt ook gezien in Guatemala, Honduras en Indonesië: 2023 was een van de meest gewelddadige jaren voor de LHBTIQA+ gemeenschap in Guatemala en telde 34 haatmisdrijven. In Honduras werden er in 2023 ten minste 47 LHBTIQA+ personen vermoord. In Indonesië werd een wet doorgevoerd die seksuele relaties buiten een heteroseksueel huwelijk strafbaar maakt vanaf 2025. Mensenrechtenverdedigers die zich uitspreken voor meer gelijkheid en aandacht vragen voor schendingen van mensenrechten tegen LHBTIQA+ personen lopen een groot risico om slachtoffer te worden van geweld en criminalisatie.

Voor wat voor uitdagingen staan LHBTIQA+ mensenrechtenverdedigers in Guatemala, Honduras en Indonesië, en welke politieke doelen streven zij momenteel na? Wat kan de internationale gemeenschap doen om hun inzet te steunen? PBI nodigt je uit om je aan te sluiten bij een online discussie met drie mensenrechtenverdedigers, waar over deze vragen en andere problemen gesproken zal worden.

Gast sprekers:

Rika Carolina, een advocate en mensenrechtenverdediger uit Indonesië, praat over haar werk bij het Crisis Response Mechanism (CRM) Consortium en hoe LHBTIQA+ mensenrechtenverdediger en individuen gesteund kunnen worden in crisissituaties.

Chahim Vásquez, een mensenrechtenverdediger uit Guatemala, praat over haar werk bij de Espacio de Resistencia plural Jalanil Aj Q’eqchi’ en toont, als inter*vrouw en Maya Q’eqchi’ Afro-Romani, het perspectief van mensen die te maken hebben met intersectionele discriminatie.

Loren López, een mensenrechtenverdediger uit Honduras, is uitvoerend directeur van de Asociación de las Mujeres Lesbianas y Bisexuales LITOS (de Vereniging voor Lesbische en Biseksuele Vrouwen), deel van de Asociación LGBT Arcoíris van Honduras, welke zich focust op de verdediging van seksuele- en reproductieve rechten, politieke belangenbehartiging en de zichtbaarheid van lesbische en biseksuele vrouwen, en spreekt over de situatie in Honduras en over haar werk.

 

Wanneer: Woensdag 29 mei 2024, 17:00-19:00 uur

Taal: Engels ↔ Spaans (vertaling)

Georganiseerd door: PBI Duitsland

Meld je hier aan!

DatumWoensdag 29 mei 2024
Tijd17:00-19:00
LocatieOnline (via Zoom)