Peace Brigades International

PBI-Mexico begeleidt het Volksfront ter verdediging van land en water bij snelwegblokkade bij de vuilnisbelt van Cholula

Gepubliceerd door Brent Patterson op 22 maart 2024

Op 21 maart tweette PBI-Mexico: “Vandaag begeleidt PBI het @fpdtampt [Volksfront ter verdediging van land en water] bij een protest tegen de stortplaats in San Pedro Cholula. We dringen er bij staats- en federale instanties, zoals @Segob_Puebla [de minister van Binnenlandse Zaken van de staat Puebla] en @AmbientePuebla [Milieuminister van Puebla], op aan om met de getroffen steden om de tafel te zitten om dit conflict op te lossen.”

Periódico Central meldde: “In de ochtend van deze donderdag 21 maart blokkeerden inwoners van verschillende inheemse volkeren van Cholula de federale snelweg Cholula-Calpan met banden en voertuigen om de sluiting van de sanitaire stortplaats te eisen. …Inwoners hekelen dat de watervoerende lagen en gewassen in het gebied ernstig vervuild zijn, dus besloten ze de federale snelweg naar Calpan af te sluiten.’

Video: PBI-Mexico maakt aantekeningen als de staatspolitie arriveert (El Heraldo de Puebla).

La Jornada de Oriente merkt op: “De mobilisatie begon met de deelname van organisaties zoals de Guardians of the Metlapanapa River, de 8 februari-beweging, de verdediging van Cholulteca Water, het Volksfront ter verdediging van land en water van Tlaxcala, Puebla en Morelos. , evenals het Rubén Jaramillo Centrum voor Studies over Armoede.”

En El Sol de Puebla voegt eraan toe:

“Een groep inwoners van de gemeenten San Pedro Cholula, Juan Crisóstomo Bonilla en Calpan riep ‘weg met de vuilstortplaats’ en protesteerde buiten de droge stortplaats van Cholula om de definitieve sluiting ervan te eisen, omdat het een ‘bron van besmetting’ zou zijn.

Om de vraag te versterken hebben de demonstranten de rijksweg Cholula-Calpan in beide richtingen geblokkeerd en spandoeken opgehangen en een deken geplaatst bij de hoofdingang van het terrein, om te voorkomen dat vuilniswagens het terrein binnenkomen of verlaten.

Foto: Bus blokkeert de snelweg.

Foto: Aan de voorpoort van de vuilstortplaats wordt een spandoek gehangen.

‘Nee tegen de vuilnisbelt, nee tegen de vuilnisbelt’ is de enige eis die wordt geuit door de inwoners, die sinds vorige maand protesten hebben geactiveerd tegen dit district, dat in juli 2015 werd ingehuldigd door autoriteiten van de drie bestuursniveaus.

Ze dreigen ook het protest voor onbepaalde tijd te verlengen en de sit-in in stand te houden, totdat het Ministerie van Milieu, Duurzame Ontwikkeling en Territoriale Planning van Puebla de plaats sluit.

Het is belangrijk om te zeggen dat na twee uur van deze mobilisaties geen enkele regeringsvertegenwoordiger het conflictgebied heeft benaderd om een dialoog aan te gaan.

Geconfronteerd met dit scenario meldden de inheemse volkeren dat ze zich niet zullen terugtrekken uit de faciliteiten van deze stedelijke afvalverwerkingsfabriek, omdat ze niet zullen toestaan dat nog meer afval wordt geloosd.

Foto: De blokkade bij de poort van de vuilstortplaats wordt versterkt. Foto door Luisa Tirzo.

Antonio Zaca Manjarrez, een inwoner van San Pedro Cholula, heeft voor de zoveelste keer gevraagd om de definitieve sluiting van de stortplaats in open grond, en ook dat de autoriteiten eisen dat het particuliere bedrijf dat de stortplaats exploiteert een stopzettingsprogramma toepast, dat wil zeggen: dat met de sluiting ook de bergen afval die al geproduceerd zijn, worden weggenomen.

‘De autoriteiten slepen maar met ons mee, ze zeggen dat ze volgens officiële normen opereren, maar dat kan niet, want hier is veel water in de Cholula-regio en de waterspiegels staan op 27 meter afstand en het spijtige is dat ze begraven het afval op dezelfde diepte en vervuilen het water en het land. En we willen afsluiting’, voegde hij eraan toe.

Hij voegde eraan toe dat ze bereid zijn de sit-in de hele dag vol te houden en zo lang als nodig is om de definitieve sluiting te bereiken.

Opgemerkt moet worden dat in aanwezigheid van de demonstranten het in- en uitrijden van inzamelwagens uit sommige gemeenten op de betreffende stortplaats wordt opgeschort, terwijl zij op hun beurt wachten om manoeuvres uit te voeren.

Buiten staan twee eenheden van de gemeenteraad van San Nicolás de los Ranchos, evenals drie trailers, waarvan deze laatste volgens de klagers uit de staat Mexico en Oaxaca komen om hun afval te lossen.

Terwijl ze zich op de stortplaats bevinden, wordt gehoord dat het personeel normaal werkt, hoewel de werknemers de demonstranten proberen te overtuigen om de uitgang van een kiepwagen en een andere zware lading toe te staan.

PBI-Mexico begeleidt sinds begin 2020 het Volksfront ter verdediging van land en water – Morelos, Puebla en Tlaxcala. In augustus 2022 werd die begeleiding met nog eens drie jaar verlengd.