Peace Brigades International

PBI-Mexico op forum over ‘Versterking van de bescherming van mensenrechtenverdedigers en journalisten’ in Sonora

Gepubliceerd door Brent Patterson op 23 april 2024

Diario del Yaqui meldt:

“Het Forum ‘Versterking van de bescherming van mensenrechtenverdedigers en journalisten’ probeert een wet te socialiseren die hen beschermt tegen bedreigingen, moorden en gedwongen verdwijningen van deze actoren in Sonora. Afgelopen zaterdag [20 april] werd het evenement gehouden in Ciudad Obregon met leden van de gilden in de faciliteiten van de Itson-campus Centro.

Sibely Cañedo Cazares, coördinator van het Sinaloa Initiative, legde uit dat als reactie op de dood van een journalist in haar staat een wet voor zijn veiligheid is goedgekeurd, dus via deze workshop willen ze voorstellen genereren die gericht zijn op het creëren van een initiatief op dit gebied, maar in de staat Sonora.

Opgemerkt moet worden dat leden van de nationale journalistenorganisatie Article 19, Peace Brigades International, ook aanwezig waren bij het evenement.”

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) heeft tussen 2012 en maart 2024 88 moorden op journalisten en mediamedewerkers in Mexico geregistreerd. Het heeft geverifieerd dat 37 van hen zijn vermoord in verband met hun werk. De gevaarlijkste staten in die periode waren Veracruz (21 moorden), Guerrero (10), Oaxaca (9) en Sonora (7).

Deze week meldde Mexico News Daily: “In een rapport dat deze week is vrijgegeven door het Mexicaanse Centrum voor Milieurecht (CEMDA) … zijn twintig dodelijke aanvallen op milieuactivisten in 2023 aangetroffen, wat het op vier na hoogste aantal is dat CEMDA in het afgelopen decennium heeft gedocumenteerd. In 2022 was dat aantal 24. [De staat] Michoacán stond bovenaan de lijst met zeven slachtoffers… Guerrero stond tweede op de lijst met zes moorden, gevolgd door de staat Mexico en Oaxaca met elk twee. Hidalgo, Sonora en Jalisco hadden er elk één.”