Peace Brigades International

PBI-Mexico werkt samen met het Observatorium voor Sociaal en Gendergeweld van Aguascalientes om hun veiligheidsstrategieën te versterken

Gepubliceerd door Brent Patterson op 17 april 2024

PBI-Mexico heeft gepost: “Vanaf @PBI_Mexico erkennen we het werk van het Observatorium voor Sociaal en Gendergeweld van Aguascalientes [OVSG AGS] @FeministAgs ten gunste van de #DDHH [mensenrechten] van alle mensen en we waarderen uw vertrouwen om te kunnen praten en uw veiligheidsstrategieën te versterken.”

Dit volgde op een tweet van het Observatorium waarin staat: “We danken Peace Brigades International Mexico @PBI_Mexico voor hun steun om onze veiligheidsstrategieën te versterken. We weten dat de mensenrechten en de strijd voor waardigheid collectief worden bewerkt, overeengekomen en beleefd. Mei 2024. #Silence beschermt ons niet”

Op 16 april tweette het Observatorium ook: “#Security Alert. We geven deze veiligheidswaarschuwing af naar aanleiding van enkele telefoontjes die zijn gepleegd naar het telefoonnummer van het Observatorium, die de veiligheid van de leden van onze organisatie schenden. #Silence beschermt ons niet.”

We merken verder op dat Milenio in januari 2023 meldde: “Verdediger Mariana Ávila Montejano [de voorzitter van het Observatorium voor Sociaal en Gendergeweld van Aguascalientes] kreeg een telefoontje waarin ze werd bedreigd met de dood en verkrachting, waarvoor het National Citizen Observatory of Femicide (OCNF) zijn bezorgdheid uitspreekt.”

Dat artikel voegt eraan toe: “Mariana heeft 17 jaar gewerkt aan de verdediging van de mensenrechten; Daarnaast begeleidt ze familieleden van verdwenen personen in het centraal-westelijke deel van het land en is ze lid van het National Citizen Observatory on Femicide.

Op 25 november 2023, in het kader van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, wees Ávila Montejano erop dat er 13 vrouwenmoorden zijn geregistreerd in Aguascalientes.

Diezelfde maand meldde El Sol del Centro: “Het Observatorium voor Sociaal en Gendergeweld van Aguascalientes uitte zijn bezorgdheid over het optreden van de procureur-generaal van de staat, herinnerend aan de nadruk die zij tijdens de regering van Jesús Figueroa Ortega hebben gelegd op de urgentie van een dialoog met de families en de correcte uitvoering van de onderzoeksprotocollen,  wat in zijn woorden nog steeds niet gebeurt.”

En op 15 februari 2024 eiste het Observatorium “op juridische gronden de verwijdering van de procureur-generaal van de staat, Jesús Figueroa Ortega [omdat hij] een hoofdrolspeler is geweest in het afleggen van verklaringen in de processen van slachtoffers van femicide, moord en ander geweld, bijvoorbeeld over de gewelddadige dood van Cynthia Natali op 24 januari 2023, de femicide van Nidia op 6 november,  2023, en de gewelddadige dood van Ociel Baena en Dorian Daniel in hetzelfde jaar; Deze processen hebben geen uitsluitsel gegeven

Een belangrijke doelstelling van het Observatorium voor Sociaal en Gendergeweld van Aguascalientes is “bij te dragen aan de bevordering en bescherming van de mensenrechten van vrouwen”. De website merkt ook op: “Het Observatorium begeleidt de gevallen van verdwenen personen in de staat en slachtoffers van femicide en hun families, in de strijd voor toegang tot waarheid, gerechtigheid, herinnering, genoegdoening en niet-herhaling.”

Over femicide merken ze op: “Femicide is het direct zichtbare deel van het geweld tegen meisjes en vrouwen, het is het resultaat van systematisch geweld en minachting voor respect voor hun mensenrechten. Onvoldoende en ontoereikende aandacht van instellingen is niet alleen onaanvaardbaar, maar verergert ook het probleem en bevordert het.”

Aguascalientes is een stad die ongeveer 500 kilometer ten noordwesten van Mexico-Stad ligt. De stad ligt in een staat met dezelfde naam. De staat heeft een bevolking van ongeveer 1.4 miljoen mensen, van wie de meesten in de stad wonen.

We blijven het werk van het Waarnemingscentrum voor gendergeweld volgen.