Shelter City expositie op het Domplein!

Heb jij de Shelter City expositie al gezien op het Domplein in Utrecht? De tentoonstelling bestaat uit vijf portretten van mensenrechtenverdedigers die te gast zijn geweest binnen het Shelter City project.

Daniella van Bergen maakte deze portretten van een journalist en vrouwenrechtenactivist uit Honduras, een burgerrechtenactivist uit Thailand, een jonge Mexicaan die steun biedt aan families van verdwenen personen, een verdediger van LHBTIQ+ rechten uit Nigeria, en een Pakistaanse activist die zich inzet voor mensen in onrechtmatige gevangenschap. Dit zijn vijf van de meer dan 150 mensenrechtenverdedigers die in een Nederlandse Shelter City verbleven en steun kregen. Door haar levendige en krachtige portretten hoopt Daniella van Bergen de stemmen en de menselijke verhalen van mensenrechtenverdedigers te versterken. De tentoonstelling komt voort uit een samenwerking tussen de gemeente Utrecht, Peace Brigades International (Nederland), Justice & Peace Nederland en de Nationale Postcode Loterij. De tentoonstelling zal in Utrecht te bezichtigen zijn tot 25 oktober 2021.

Wat is Shelter City?
Shelter City is een wereldwijde beweging die veilige en inspirerende verblijfplaatsen creëert voor mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen. Daar komen ze op adem, krijgen ze ondersteuning op maat en ontmoeten ze bondgenoten, zodat ze hun lokale acties voor verandering met hernieuwde kracht kunnen voortzetten.

Op dit moment zijn er in Nederland 12 Shelter Cities. De expositie is naar Utrecht gekomen ter viering dat Shelter City Utrecht vijf jaar bestaat. Shelter City Utrecht is opgericht door de gemeente Utrecht in samenwerking met de lokale organisaties Peace Brigades International (Nederland), Netherlands Institute for Human Rights, Universiteit Utrecht, Utrecht Human Rights en UAF.

Op de radio
In het radioprogramma Zin in Weekend kwam de Shelter City tentoonstelling ook aan bod! Het fragment is hier terug te luisteren (rond 1:43 min):

https://www.nporadio5.nl/uitzendingen/zininweekend/a3ad22bd-e07f-4a02-b170-98e15feedca7/2021-10-16-zin-in-weekend