Rechter beperkt vrijheid van meningsuiting Claudia Julieta Duque

De Colombiaanse mensenrechtenverdedigster Claudia Julieta Duque mag van de strafrechter in Bogotá haar mening niet meer uiten en geen interviews meer geven over de rechtszaak tegen voormalig adjunct-directeur van inlichtingendienst DAS Emiro Rojas Granados. Granados staat terecht voor het psychologisch martelen van Duque en haar dochter. Organisaties zoals FLIP (Colombiaanse stichting voor persvrijheid) en Front Line Defenders veroordelen dit rechtelijk bevel omdat volgens hen sprake is van censuur.

Claudia is een onderzoeksjournaliste voor de mensenrechten radiozender ‘Radio Nizkor’ en wordt sinds 2010 begeleid door Peace Brigades International. Ze heeft gedurende haar carrière veel geschreven over gevoelige kwesties zoals gedwongen verdwijningen en infiltratie van paramilitaire groepen in de overheid. Zo deed ze onderzoek naar de omstandigheden waaronder journalist en satire-maker Jaime Garzón vermoord werd en toonde aan dat medewerkers van de Colombiaanse inlichtingendienst DAS hierbij betrokken waren. Mede door de publicaties van Duque, werd deze inlichtingendienst in 2011 opgeheven.

Duque is echter zelf ernstig geïntimideerd en bedreigd en zelfs een keer ontvoerd. Voor deze psychologische marteling staan de voormalige DAS medewerkers nu terecht. De zaak zou een belangrijke rol kunnen spelen in de aanpak van straffeloosheid in Colombia. Het proces wordt door de internationale gemeenschap daarom nauwlettend gevolgd. De volgende zitting is op 9 oktober 2019.

Lees hier meer over Claudia op de website van PBI Colombia (Engels) of lees hier het interview van eind vorig jaar met haar in De Stentor (Nederlands).