27 HRDs hardhandig gearresteerd tijdens hun werk

Op woensdag 8 mei heeft de Keniaanse politie 27 human rights defenders [HRD] hardhandig gearresteerd bij het Mathare Social Justice Centre [MSJC] en de Ghetto Foundation. Onder de arrestanten waren ook bezoekers die donaties kwamen brengen.

De HRDs waren samen gekomen om de uitvaart te bespreken van Benna Buluma, een HRD die eind april om het leven kwam door de hevige overstromingen in Kenia. Na de arrestaties werd er door de Mathare gemeenschap gedemonstreerd tegen een gebrek aan humanitaire hulp in hun gebied na de overstromingen. Tijdens deze protesten werd HRD Innocent Onyango, van het Kayole Community Justice Centre, ook gearresteerd terwijl hij de protesten vastlegde voor zijn werk als journalist.

De HRDs werden een nacht vastgehouden op het Pangani Police Station maar Innocent werd vastgehouden op het Ruaraka Police Station. Op 9 mei werd de aanklacht tegen de HRDs bekendgemaakt en luidde; betrokkenheid bij onrechtmatige samenscholing en deelname aan rellen. Echter, de rechtbank vond op dat moment onvoldoende bewezen dat de HRDs schuldig waren en verzocht de polite de HRDs op borgtocht vrij te laten. 

Nadat de aanklacht bekend was gemaakt, gingen medewerkers van PBI Kenya naar het Pangani Police Station en het Ruaraka Police Station. Hier hebben zij gesproken met een aantal gearresteerde HRDs en politieagenten om de situatie beter te begrijpen. Op dezelfde dag rond 15:00 zijn de HRDs vrijgelaten nadat de nationale coalitie voor HRDs in Kenia (Defenders Coalition) en de Human Rights Commission de borg van 10,000 KES per persoon hadden betaald. Na de vrijlating hebben zij direct juridische ondersteuning verleend aan de HRDs. Op 16 mei 2024 moesten de HRDs in de de Makadara Law Courts verschijnen, echter, op deze dag werd de borgtocht verlengd zonder toelichting. 

Context

De recente gebeurtenissen op 8 mei laten zien dat HRDs een verhoogd veiligheidsrisico lopen. De Defenders Coalition zegt dat de arbitraire en hardhandige arrestaties op 8 mei gezien kunnen worden binnen een bredere context waarin bewust HRDs hun werk onmogelijk wordt gemaakt. Als gevolg hiervan ervaren HRDs van het Mathare Social Justice Centre [MSJC] en de Ghetto Foundation steeds vaker veiligheidsincidenten zoals achtervolgingen, arbitraire arrestaties en intimidaties door politieagenten. In 2023 documenteerde het onafhankelijke Medico Legal Unit 67 buitenrechtelijke executies, 228 gevallen van marteling door overheidstroepen en vermissingen na deelname aan protesten. Daarnaast documenteerde het MSJC in 2023 een aantal grove mensenrechtenschendingen tijdens demonstraties waaronder de dood van een baby en een 13-jarig kind. 

PBI uit haar bezorgdheid over de veiligheid van de HRDs in Kenia.

PBI Kenya team met HRDs voor het Ruaraka Police Station waar Innocent Onyango vast werd gehouden. Bron: PBI Kenya

PBI’s aanbevelingen voor de Keniaanse autoriteiten:

  • PBI roept op dat het democratische recht om te protesteren wordt gehandhaafd en dat de veiligheid van demonstranten wordt gewaarborgd.
  • PBI roept op dat de Keniaanse autoriteiten het werk van HRDs erkent als legitiem om te arbitraire arrestaties en invallen in kantoren van mensenrechtenorganisaties te voorkomen.
  • PBI pleit voor een dialoog tussen de betrokken politieagenten, de HRDs en de lokale gemeenschap.

PBI’s aanbevelingen voor de internationale gemeenschap:

  • PBI vraagt de internationale gemeenschap het werk van HRDs van organisaties als het Mathare Social Justice Centre en de Ghetto Foundation te steunen door;
  • Uw bezorgdheid te delen over de invallen bij het Mathare Social Justice Centre en de Ghetto Foundation, 
  • Uw bezorgdheid te delen over het veiligheidsrisico voor HRDs en de mensen voor wie zij zich inzetten.

https://pbi-kenya.org/sites/pbi-kenya.org/files/24.05.17%20PBI%20Kenya%20alert.pdf