Peace Brigades International

Honduras: grote zorgen over schending rechten transgenders

Er is geen vooruitgang geboekt bij de toegang tot justitie en PBI Honduras maakt zich grote zorgen over het grote aantal aanvallen op transvrouwen en personen die transrechten verdedigen, en over de straffeloosheid die in deze gevallen aanhoudt. Zij maken zich met name zorgen over de veiligheidssituatie van de leden van de Muñecas Trans Women’s Collective van Arcoiris LGBT Association, die sinds 2015 wordt begeleid door PBI. Ondanks beschermende maatregelen van het Hondurese nationale beschermingsmechanisme heeft het Muñecas Collective te maken gehad met een toename van aanvallen in de afgelopen zes maanden.

 

Sinds de moord op trans-rechtenverdediger Bessy Ferrera en de poging tot moord op Vicky Carvajal in juli 2019, heeft Arcoiris minstens 15 beveiligingsincidenten gemeld, waaronder gevallen van intimidatie, bedreigingen, bewaking, fysieke aanvallen, overvallen, poging tot ontvoering en poging tot moord.
Deze situatie wordt verergerd door het gebrek aan vooruitgang in de onderzoeken en het niet komen tot veroordelingen. Dit is een algemeen probleem in Honduras, waar het straffeloosheidspercentage voor misdaden tegen het LGBTQI + -collectief meer dan 95% is, volgens gegevens van de Honduran National Mensenrechtencommissie (CONADEH).

Op 20 januari reisden de trans-rechtenverdediger en Arcoiris-lid Paola Flores, samen met Arianna Michelle Díaz Gómez van de Cozumel Trans Human Rights Association, in een taxi naar hun huis in Tegucigalpa toen ze werden gevolgd door twee onbekende mannen op een motorfiets. Hierom besloten ze te stoppen en bij het verlaten van de taxi werden ze meerdere keren beschoten met een vuurwapen. Paola werd in het rechterbeen geschoten, terwijl Arianna Michelle Díaz Gómez ongedeerd wist te ontsnappen.

Volgens gegevens van het Cattrachas Lesbian Network Observatory werden tussen 2009 en 2019 ten minste 350 LGBTQI + -leden vermoord in Honduras, waarvan 111 trans waren. Het netwerk meldt ook dat in 2019 ten minste 40 leden van de LGBTQI + -gemeenschap zijn vermoord: 25 homoseksuele mannen, 6 lesbische vrouwen en 9 transgenders.
Het ontbreken van voorschriften waarin resoluties van de Verenigde Naties (non-discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit) zijn geïntegreerd, en het ontbreken van nationale wetten die de basisrechten van leden van de LGBTQI + -gemeenschap beschermen, brengen het leven van LGBTQI + -rechtenverdedigers in Honduras in gevaar. Bovendien heeft het voortduren van discriminerende sociaal-culturele patronen op alle niveaus van de Hondurese samenleving invloed op de reactie van overheidsfunctionarissen. Volgens sociale attitudes van de Amerikaanse organisatie Pew Research Center beschouwt 88% van het Hondurese publiek homoseksualiteit als een immoreel gedrag.
Het gevolg is dat de transgemeenschap, hoewel ze een minderheid is, uiterst kwetsbaar is en het risico loopt te worden geconfronteerd met een groot aantal haatmisdrijven, waaronder fysieke aanvallen en transfemiciden.