Peace Brigades International

ALERT: Moord op Denilson Alberto Vázquez Chacón en poging tot moord op Lester Moisés Armando Vázquez Chacón

Afgelopen donderdag stuurde PBI Guatemala een alert uit met betrekking tot de moord op de 16-jarige Denilson Alberto Vázquez Chacón en de poging tot moord op de 19-jarige Lester Moisés Armando Vázquez Chacón, zoons van een Guatemalteekse mensenrechtenverdediger en inheemse autoriteit. Hieronder volgt een Nederlandse vertaling van de alert, oorspronkelijk in het Spaans en het Engels verstuurd.

ALERT: Moord op Denilson Alberto Vázquez Chacón en poging tot moord op Lester Moisés Armando Vázquez Chacón, zoons van een mensenrechtenverdediger en inheemse autoriteit van de Multisector Chinautla

25 april, 2024

Peace Brigades International (PBI) – Guatemala veroordeelt de moord op Denilson Alberto Vázquez Chacón en poging tot moord op Lester Moisés Armando Vázquez Chacón, zoons van Armando Vázquez Pascual, een inheemse autoriteit uit Chinautla, mensenrechtenverdediger en lid van de Multisector Chinautla. We betuigen ons diepste medeleven aan de familie, vrienden en gemeenschap van Denilson Alberto, evenals aan de Multisector Chinautla, welke wij sinds 2018 bijstaan.

Het incident

Op donderdag, 18 april, waren Denilson Alberto Vázquez Chacón en Lester Moisés Armando Vázquez Chacón buiten hun ouderlijk huis toen zij met vuurwapens aangevallen werden. Als gevolg van deze aanval is de 16-jarige Denilson Alberto om het leven gekomen en raakte Lester Moisés, zijn 19-jarige broer, gewond.

Achtergrond

Ongeveer twee maanden voorafgaand aan het incident, op 9 februari, raakte Denilson Alberto zwaargewond bij een aanrijding door een graafmachine van het bedrijf La Primavera, één van de vele bedrijven actief in de regio tegen wiens activiteit de Multisector Chinautla al jaren protesteert. Ondanks het feit dat de vergunning van dit bedrijf verlopen is, blijft het actief in de regio, met serieuze gevolgen voor woningen en infrastructuur, evenals luchtvervuiling en geluidsoverlast.

Op vrijdag 19 april werden schoten gelost in de buurt van de school. Hierbij zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen. Leden van de gemeenschap geven aan dat zij sindsdien de aanwezigheid van onbekende mannen op motorfietsen in de regio waarnemen.

Context

Multisector Chinautla is opgericht om lokale gemeenschappen te beschermen tegen de impact veroorzaakt door verscheidene kleiwinningsbedrijven die sinds 1989 in de Santa Cruz Chinautla regio opereren. De vergunningen van twee bedrijven, Piedrinera San Luis en La Primavera, zijn in 2022 verlopen, maar deze bedrijven blijven actief en richten hierbij serieuze schade aan woningen, infrastructuur en de gezondheid van omwonenden.1 Tien jaar geleden beval de Nationale Coördinator voor Rampenreductie (CONRAD) aan om de activiteiten van de kleiwinningsbedrijven stop te zetten in verband met deze negatieve impact. Het Ministerie van Energie en Mijnen heeft echter nagelaten om in dit opzicht actie te ondernemen, en de bedrijven blijven actief.2

Het Maya-Poqoman volk dat de Chinautla gemeenschap vormt is niet geraadpleegd met betrekking tot enig van deze winningsprojecten, wat een schending betekent van hun Recht tot Vrije, Voorafgaande, en Geïnformeerde Gemeenschapsconsultatie zoals bepaald in Conventie 169 van de International Labour Organization (ILO) [de Internationale Arbeidsorganisatie].

Een ander probleem waar de gemeenschappen in deze regio mee te maken hebben is de extreme vervuiling van de Las Vacas rivier, welke stroomt vanuit de vuilstortplaats in Zone 3 van de hoofdstad.3

PBI Guatemala spreekt onze diepe zorgen uit over de situatie van risico en kwetsbaarheid waarin Lester Moisés Armando Vázquez Chacón, Armando Vásquez Pascual en zijn gehele familie, evenals de andere leden van de Multisector Chinautla, zich bevinden.

We vragen de internationale gemeenschap om:

  • Speciale aandacht te besteden aan de situatie in Chinautla en, in het bijzonder, aan de veiligheid van de leden van de Multisector Chinautla.
  • Een bezoek aan Chinautla te organiseren om hun solidariteit met de Vázquez Pascual familie uit te spreken en publiekelijk hun zorgen te uiten over het risico dat leden van de Multisector Chinautla en hier aandacht voor op te roepen.
  • In hun politieke dialoog met de regering van Guatemala te verzoeken dat de staat beschermingsmaatregelen biedt aan de Vázquez Pascual familie en de leden van de Multisector Chinautla , en dat de voorziening hiervan gecoördineerd wordt met de begunstigden, en;
  • Te verzoeken om snel en effectief onderzoek en strafrechtelijke vervolging van degenen die verantwoordelijk zijn voor de gebeurtenissen.