Peace Brigades International

Bekijk de korte film over de persvrijheid in Honduras

In hun strijd voor vrijheid zijn er wereldwijd veel journalisten bedreigd, mishandeld en vermoord. Deze journalisten die zich inzetten voor het verslag leggen van wat er gebeurt, riskeren hierbij vaak hun eigen veiligheid in het belang van de waarheid en de vrije pers.

In Honduras is dit ook dagelijks aan de orde en zijn er tussen 2006 en 2017 zijn er in ieder geval 62 journalisten vermoord. Journalist en mensenrechtenverdediger Javier Hidalgo zegt hierover “Truth is not considered important in Honduras”.

PBI heeft samen met filmmaker Manu Valcare gewerkt aan een korte film over mediavrijheid in Honduras waarin gereflecteerd wordt op de situatie van journalisten en mensenrechtenverdediger die niet veilig hunwerk kunnen doen. Hierin komt bijvoorbeeld de bovengenoemde Javier Hidalgo en ook het werk van de journalist Jairo Lopez naar voren, die routinematig vervolgd werd voor zijn onderzoekswerk en hierbij ontvoerd, mishandeld en gearresteerd werd. Eerder dit jaar vertelde hij PBI over aanvallen door de autoriteiten, waarbij sprake was van ontvoering en mishandeling. Vijf dagen na het interview dat hij toen gaf werd hij gearresteerd Ook de gevierde onafhankelijke journaliste Dina Meza, die wordt begeleid door PBI Honduras, is terug te zien in de korte film hieronder of via deze link: