Peace Brigades International

Berta Caceres, Honduras

In de nacht van 3 maart 2016 werd Berta Cáceres, inheemse leider en vooraanstaand mensenrechtenverdedigster uit Honduras, vermoord in haar huis in La Esperanza, Intibucá.

Berta Cáceres was leider van de inheemse Lenca-gemeenschap en coördinator van de Civic Council of Grassroots and Indigenous Organisations in Honduras (COPINH). Haar hele leven zette Berta Cáceres zich in voor de culturele rechten, landrechten en milieurechten van inheemse gemeenschappen en boeren in Honduras. De laatste jaren richtte Berta Cáceres zich voornamelijk op het verdedigen van inheemse gebieden van de Lenca-gemeenschap in Rio Blanco, Intibucá. Aanleiding was de bouw van de hydro-elektrische Agua Zarca dam zonder voorafgaande consultatie van de gemeenschap.

Na de moord op Berta Cáceres zit er weinig schot in de zaak tegen de daders. Zo krijgen haar naaste familie en leden van COPINH geen inzage in de voortgang in het proces. Op 20 oktober 2016 werd een demonstratie van COPINH waarbij werd opgeroepen tot transparantie en gerechtigheid in de zaak met geweld neergeslagen door de politie. Daarnaast blijven ook andere leden van COPINH slachtoffer van bedreigingen en zelfs moord. De moord op Berta Cáceres maakte pijnlijk duidelijk hoe gevaarlijk de situatie voor milieuactivisten in Honduras is. Tussen 2010 en 2015 zijn er volgens Global Witness 109 milieuactivisten vermoord in Honduras alleen. In Latijns-Amerika als geheel werden er meer dan 550 milieuactivisten vermoord.

Documentaire Land of Corn

Een beter beeld over het werk van land- en milieurechtenverdedigers en de risico’s die ze lopen is weergegeven in de documentaire ‘Land of Corn’ (2015). Deze documentaire is gemaakt door PBI en laat de verhalen van vier land- en milieurechtenverdedigers uit Mexico, Guatemala, Colombia en Honduras zien. Bekijk de documentaire Land of Corn met Engelse ondertiteling hieronder: