Peace Brigades International

Video portret Women for Peace in Colombia

In deze video portretten komen drie vrouwelijke mensenrechtenverdedigsters uit Colombia en begeleid door PBI aan het woord. PBI gelooft dat vrede zonder de stem en ervaringen van vrouwen onmogelijk is. Hun werk en participatie in de politieke, culturele en economische domeinen is essentieel om dit te bereiken. De verhalen in deze video’s zijn een kans om hun stem te horen, te kijken naar hun kracht, maar ook om vrede van hun perspectief te zien, het geluk maar ook de wreedheden waar ze mee geconfronteerd worden.

Wij zien hen als moeders, zussen- en dochters van, alsmede als leiders van hun gemeenschap. Omdat de vrouwen uit verschillende regio’s, culturen en leefomstandigheden komen zijn het drie unieke verhalen, maar samen vormen zij een geheel, namelijk: vrouwen als vredesbouwers.
Zij hebben met elkaar gemeen dat ze elke dag werken voor vrede en rechtvaardigheid, terwijl zij ook de overlevenden zijn van het nog steeds gaande conflict in Colombia, en daarnaast ook te maken krijgen met bedreigingen, vervolging, laster en ontheemd zijn. Ze hebben manieren en strategieën moeten leren om hun angst te overwinnen en offers te maken om verder te gaan met hun werk. Ondanks de risico’s blijven zij zich inzetten voor gerechtigheid en vrede.

De eerste video gaat over Dora Lucy Arias, advocate bij José Alvear Restrepo Lawyers’ Collective Corporation (CCAJAR).

Irene Ramírez is leidster van de Boerenlandbouw Vereniging van de Cimitarra Rivier Vallei (ACVC).

Ruby, van de Vredesgemeenschap in San Jose de Apertado, in Uraba in het noordwesten van Colombia.