Deportatie van Alejandro Cerezo

“Mexico moet de rechten van vereniging, samenkomst, protest en vrijheid van meningsuiting van Alejandro Cerezo verzekeren, op alle mogelijke manieren, inclusief diplomatieke activiteiten, vooral in zaken die zijn erkend als criminalisering van de verdediging, zoals die van het Comité Cerezo México”. Espacio_OSC.

Op 1 oktober 2018 werd Alejandro Cerezo Contreras gedeporteerd uit Panama City toen hij daar een tussenstop maakte op weg naar de stad Asunción in Paraguay. De mensenrechtenverdediger was uitgenodigd om deel te nemen aan het III Seminario Internacional sobre Mecanismos de Protección para defensoras y defensores de Derechos Humanos: entre el compromiso y el riesgo (3e. Internationale seminar over beschermingsmechanismen voor mensenrechtenverdedigers: tussen betrokkenheid en het risico). Alejandro Cerezo is lid van het Comité Cerezo México en coördinator van Acción Urgente para los Defensores de Derechos Humanos, ACCUDEH (Urgente actie voor mensenrechtenverdedigers). Deze organisatie documenteert mensenrechtenschendingen tegen mensenrechtenverdedigers en promoot publiek beleid voor een integrale bescherming. De deportatie van Alejandro Cerezo werd door de Red Eulat en andere internationale organisaties beschouwd als criminalisering van zijn werk, dat plaatsvond anderhalve maand na de publicatie van het rapport Defender los derechos humanos en México: El Sexenio de la Impunidad (Verdediging van de mensenrechten in Mexico: het presidentschap van straffeloosheid). Uit dit rapport bleek dat van 2006 tot mei 2018 228 mensenrechtenverdedigers zijn geëxecuteerd en 165 zijn verdwenen.

 

Dit geval is ook gerelateerd aan andere mensenrechtenschendingen tegen de gebroeders Cerezo Contreras. In augustus 2001 werd Alejando Cerezo willekeurig aangehouden en naar het Federale Readaptatiecentrum N° 1 El Altiplano gestuurd, waar hij –samen met zijn broers Antonio en Héctor Cerezo Contreras– werd gemarteld. De autoriteiten wezen erop dat zij verantwoordelijk waren voor deelname aan de aanvallen op privé-eigendom van banken in Mexico-Stad. Na 3,5 jaar pas, op 1 maart 2005, werd Alejandro Cerezo vrijgelaten nadat hij van alle aanklachten en beschuldigingen was vrijgesproken.

Espacio OSC heeft publiekelijk gevraagd aan de Mexicaanse regering om de informatie uit de strafregister van Cerezo te wissen. Het is niet de eerste keer dat zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt. In 2012, op reis naar Duitsland om de Aquisgrán vredesprijs te ontvangen, als erkenning voor zijn werk als mensenrechtenverdediger, moest hij wachten totdat de luchtvaartmaatschappij toestemming kreeg om hem aan boord en over het Amerikaans grondgebied te laten vliegen. Hetzelfde gebeurde op de terugvlucht.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIDH) heeft voorzorgsmaatregelen gegeven aan Alejandro Cerezo.

 

Engelse versie: https://pbi-mexico.org/news/2019-01/deportation-alejandro-cerezo