Docu night Shelter City gast David Jiménez

Op woensdag 16 juni organiseerde PBI Nederland een documentaire avond in het teken Shelter City gast David Jiménez. Met deze avond werd aandacht gevraagd voor de mensenrechtensituatie in Mexico. Voor het eerst sinds lange tijd kon het evenement hybride plaatsvinden, waardoor we zowel fysiek als online publiek konden verwelkomen.

Inspirerende opening

Emma Jansen, bestuursvoorzitter van PBI Nederland, opende de avond met een mooie introductie. Daarna benadrukte de Nederlandse Mensenrechtenambassadeur Bahia Tahzib-Lie het belang van de inzet voor mensenrechten tijdens een krachtige speech over het Shelter City programma. Aansluitend verwelkomde Hans Sakkers de gasten in de stad namens de Gemeente Utrecht. Hierbij ging hij nader in op de totstandkoming en samenwerking van het Shelter City project in Utrecht.

Premiere Shelter City documentaire

Later op de avond was het tijd voor de premiere van de Shelter City documentaire over de huidige Shelter City gast David Jiménez. De documentaire is tot stand gekomen met dank aan documentairemaakster Lidewij Meijer van Jumping Jackdaw en de Bibliotheek Utrecht. De documentaire werd deze avond voor het eerst publiekelijk vertoond. Inmiddels is deze Shelter City documentaire ook online op Youtube te bekijken.

Discussie en Q&A

Na afloop van de premiere gingen moderators Tessa Laan en Melanie van den Heuvel in gesprek met Shelter City gast David Jiménez en voormalig veldvrijwilliger PBI Mexico en huidig PBI-bestuurslid Marleen Folkerts. David vertelde hoe hij geïnspireerd werd om zich in te zetten als mensenrechtenverdediger, hoe het was om op te groeien in de grensstreek van Mexico met de Verenigde Staten en hoe hij zijn tijd in het Shelter City programma heeft ervaren. De organisatie waarvoor David werkt, het mensenrechtencentrum Fray Juan de Larios, wordt in Mexico begeleid door PBI Mexico. Voormalig veldvrijwilliger PBI Mexico Marleen Folkerts deelde haar ervaringen en legde uit wat de begeleiding van mensenrechtenverdedigers in het veld inhoudt. Daarna volgde er een levendige discussie met vragen uit het fysieke publiek en het online publiek. Aan het einde van de avond schreven de aanwezigen kaartjes voor de families van vermiste personen in Mexico. David zal deze kaartjes meenemen naar Mexico en ze hoogstpersoonlijk overhandigen aan familieleden van vermiste personen.

Een succesvolle avond

Allereerst willen we iedereen bedanken die deze avond heeft deelgenomen, fysiek op de locatie ofwel online. We willen onze partners graag bedanken voor het mede mogelijk maken van dit succesvolle evenement. Allereerst willen we Shelter City gast David Jiménez en voormalig veldvrijwilliger Marleen Folkerts bedanken voor het delen van hun indrukwekkende ervaringen en verhalen. In het bijzonder bedanken we de Nederlandse Mensenrechtenambassadeur Bahia Tahzib-Lie voor haar inspirerende speech en de Gemeente Utrecht, in het bijzonder Hans Sakkers, voor het verwelkomen in de stad Utrecht. Daarnaast willen we speciale dank uiten aan Lidewij Meijer van Jumping Jackdaw voor het realiseren van de documentaire en aan Bibliotheek Utrecht voor het beschikbaar stellen van de locatie. Bovendien zijn we dankbaar voor onze partners en vrienden van Justice & Peace Nederland, het Shelter City project, Human Rights Utrecht en alle anderen die hebben bijgedragen aan dit prachtige evenement.