Docu night: The Night Flowers & discussie

Op woensdag 23 mei organiseerde PBI Nederland een documentaire avond in het teken van LGBTIQ+ rechten in Mexico. Ook onze huidige Shelter City gast Raúl Caporal sprak tijdens dit evenement samen met dr. professor Wil Pansters van de Universiteit Utrecht waarna het publiek vragen aan hen konden stellen.

Inez de Boer, coördinator van PBI Nederland, opende de avond waarin zij meer vertelde over het werk van Peace Brigades International en wat het belang is van het beschermen van mensenrechtenverdedigers. Zij staan wereldwijd namelijk nog steeds onder extreme druk en worden daarbij ook geregeld aangevallen. Door deze avond te organiseren wilden wij aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen maar dit keer vooral ook in het bijzonder: LGBTQI+ rechten.

Met de screening van ’The Night Flowers’ (2020) konden de kijkers een groep jonge Mexicaanse transgenders en homo’s volgen zichzelf ‘Las flores de la noche’ noemen. In hun conservatieve, dorpse omgeving proberen ze zowel een plaats te verwerven in de gemeenschap als vast te houden aan hun vaak zwaarbevochten identiteit. Zij staan namelijk onder grote druk.

Na de film was er een inspirerend verdiepingsprogramma waarin moderator Norine El Ghazi samen met gastsprekers Raúl Caporal (huidige Shelter City gast en directeur van Casa Frida) en Prof. politiek antropoloog Wil Pansters van de Universiteit Utrecht in gesprek ging over LGBTQI+ rechten in Mexico. Ook ging de nieuwe Shelter City documentaire in premiere over Raúl Caporal en zijn belangrijke werk als mensenrechtenverdediger. De documentaire is tot stand gekomen met dank aan documentairemaker Adriaan Schuitemaker. Inmiddels is deze Shelter City documentaire ook online op Youtube te bekijken.

Tijdens het interview werden onder andere de obstakels om de mensenrechtensituatie in Mexico te verbeteren besproken. Raúl vertelde hoe hij geïnspireerd werd om zich in te zetten als LGBTQI+ mensenrechtenverdediger, hoe het is om directeur te zijn van Casa Frida en hoe hij zijn tijd in het Shelter City programma heeft ervaren. Casa Frida is een opvangcentrum voor LGBTIQ+-mensen die willen ontsnappen aan (extreem) geweld. Raúl benadrukte de gevaren van conversietherapie en gebrek aan hulp voor HIV patienten. Maar ook de inmenging van criminele organisaties en de Mexicaanse regering die weigert NGOs te ondersteunen, kunnen de mensenrechtensitutatie verslechteren.

Toen het interview voorbij was, volgde er een levendige discussie met vragen vanuit het publiek. Zij waren voornamelijk benieuwd naar de oorzaken, maar toch ook de visie op de toekomst.

Aan het einde van de avond schreven de aanwezigen kaartjes voor de werknemers maar ook de gasten die in Casa Frida bescherming zoeken. Raúl zal deze kaartjes meenemen naar Mexico en ze hoogstpersoonlijk overhandigen. We hopen dat dit hen een steun in de rug zal geven!

.

Allereerst willen we iedereen bedanken die deze avond heeft deelgenomen. Ook willen we onze partners graag bedanken voor het mede mogelijk maken van dit succesvolle evenement. We willen ook onze Shelter City gast Raúl Caporal en Professor Wil Pansters bedanken voor het delen van hun indrukwekkende ervaringen en verhalen. Daarnaast willen we speciale dank uiten aan Adriaan Schuitemaker voor het realiseren van de korte documentaire en aan Bibliotheek Utrecht voor het beschikbaar stellen van de locatie. Bovendien zijn we dankbaar voor onze partners van Justice & Peace Nederland, het Shelter City project, Human Rights Utrecht en we zijn natuurlijk enorm dankbaar voor al onze onvermoeibare PBI-vrijwilligers die dit evenement mogelijk maakten!

Mede mogelijk gemaakt door: het VFonds