Een dagje Amsterdam met Raul Caporal

Door Norine

Raúls verblijf in Utrecht loopt tegen z’n einde; de drie maanden zitten er bijna op. 6 juni vertrekt hij terug naar Mexico-Stad om weer fysiek aan het roer te staan bij Casa Frida. Naast dat hij het erg naar zijn zin heeft tijdens zijn verblijf in Utrecht, is Raúl ook erg fan van de stad Amsterdam. Afgelopen donderdag, 13 mei, hadden we een erg afwisselende dag met twee professionele ontmoetingen met een culturele pauze ertussen.

Om 10:00 hadden Raúl en ik zijn eerste afspraak in hartje Amsterdam met Hans Verhoeven, o.a. oprichter van de Amsterdam Canal Pride. We ontmoetten hem in een zogenaamde ‘Rainbow Hotel’, een nieuw initiatief van Hans en Het Leger Des Heils. Dit hotel is omgebouw tot opvanglocatie voor Oekraïnse LHBTQI+ vluchtelingen, die zich niet thuis of veilig voelen op de algemene opvanglocaties. Ze bieden hier gezondheidszorg, therapie en helpen met het opstarten van een opleiding of een nieuwe baan. Kortom: het lijkt ontzettend erg op het werk van Casa Frida in Mexico-Stad!

Er werden ervaringen tussen beide opvangen uitgewisseld. Echter werden de verschillen tussen het Rainbow Hotel in Amsterdam en Casa Frida werd wel snel duidelijk. De gasten in Amsterdam kunnen gewoon naar buiten en ervaren (over het algemeen) geen onveilig gevoel. In contrast met de gasten van Casa Frida, die binnen moeten blijven voor hun eigen veiligheid.

Na elkaar bedankt te hebben voor de onvermoeide inzet voor de LHBTQI+ (migratie)gemeenschap, was het tijd om te gaan.

Onze volgende afspraak was pas om 16:00, dus we hadden de tijd om wat cultureels te gaan doen! Raúl wilde nog graag naar het Rijksmuseum, en ik was daar ook nog nooit geweest. Daar was een tijdelijke tentoonstelling van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, waarbij we veel overeenkomsten met de Mexicaanse onafhankelijkheidsstrijd ontdekten.

Na het Rijksmuseum en de lunch, wandelden we naar het Centre for Latin American Research and Documentation (CEDLA) voor een ontmoeting met Fabio de Castro en Javier Corrales. Fabio is een universitair docent Braziliaanse Studies als ‘environmental anthropologist’, aan de Universiteit van Amsterdam. Javier is een professor Politieke Wetenschappen aan het Amherst College, gespecialiseerd in LHBTIQ+ en democratie in Latijns Amerika.

Het gesprek tussen de drie mannen werd in het Spaans gehouden, waarbij het voornamelijk ging over de migratiestromen in de LHBTQI+-gemeenschap van Centraal naar Noord Amerika en de opening van een tweede opvanghuis in Mexico, vlakbij de grens met Guatemala.

Rond een uur of vijf gingen we weer terug naar het mooie Utrecht.