Peace Brigades International

Een gesprek met Mary Lawlor, nieuwe speciale VN-rapporteur voor mensenrechtenverdedigers

PBI is verheugd Mary Lawlor te verwelkomen in haar nieuwe functie als speciale VN-rapporteur voor mensenrechtenverdedigers en is verheugd met haar samen te werken om ervoor te zorgen dat ze haar mandaat kan vervullen; de veiligheid van mensenrechtenverdedigers over de hele wereld vergroten, de aandacht vestigen op hun specifieke behoeften en uitdagingen en de tekortkomingen van de staat aanpakken wat betreft hun bescherming.

PBI had het genoegen met Mary te praten over haar prioriteiten en doelen voor haar nieuwe functie. We wilden haar graag specifiek vragen hoe PBI kan bijdragen om ervoor te zorgen dat ze de informatie heeft die ze nodig heeft om haar belangrijke werk te kunnen doen, in de voetsporen van speciale rapporteurs die in het verleden zulke belangrijke bondgenoten voor PBI zijn geweest.

“Toen ik begon met Front Line Defenders, was PBI een van de organisaties waar ik naar op zoek was voor ideeën. Ik hou echt van het begeleidingsmodel ”. Mary met ons dat ze PBI al lang kent en veel mensen heeft ontmoet die in de loop der jaren deel van de organisatie zijn geweest. “Ik denk dat ik het meest bewonder aan PBI dat jullie heel dicht bij verdedigers staan op plaatsen die erg vijandig staan ​​tegenover verdedigers”, zegt ze.

Ondanks dat ze begon in zo’n vreemde context met de Covid-19-pandemie in volle gang en grote onzekerheid met betrekking tot reisbeperkingen, lijkt Mary enthousiast om haar mandaat te beginnen en zal ze naar het maatschappelijk middenveld kijken om haar te ondersteunen en haar de broodnodige connecties te bieden met de verdedigers in het veld.

“Wat PBI het mandaat kan brengen, is de nauwe band met echt gemarginaliseerde verdedigers”, en Mary wil ervoor zorgen dat ze hoort van kwetsbare mensenrechtenverdedigers die tot dusver geen internationale connecties en aandacht hebben gehad. Ze noemde haar wens om vergaderingen te houden in landelijke contexten, evenals in de hoofdsteden van de landen die ze bezoekt, en om zich te concentreren op landen waar de vorige speciale rapporteurs nog niet geweest zijn.

In het licht van de huidige situatie begrijpt Mary dat de beperkingen die veel staten hebben ingevoerd met betrekking tot bepaalde grondrechten noodzakelijk zijn geweest om het recht op gezondheid van mensen te beschermen, maar ze uitte haar bezorgdheid over verdedigers in contexten waar meer draconische maatregelen zijn genomen die een negatieve invloed hebben op het vermogen van verdedigers om hun werk voort te zetten.

Mary benadrukte het belang van het begrijpen van de patronen van aanvallen op verdedigers, en benadrukte de noodzaak om aandacht te besteden aan digitale veiligheid en de toename van digitale aanvallen, die vaak een voorbode zijn van fysiek geweld tegen verdedigers; “85% van de verdedigers die vorig jaar door Front Line waren gedocumenteerd, hadden eerst een mix van online en offline bedreigingen ontvangen”. Ze erkent dat het in de huidige situatie met de maatregelen voor sociale distantie nuttig is dat veel verdedigers online contact met haar kunnen opnemen, maar dat zo veel anderen die geen toegang hebben tot internet zich in een verhoogde kwetsbaarheidssituatie bevinden. Ze herkende ook de beveiligingsproblemen rond verschillende online platforms en uitdagingen op het gebied van gegevensbescherming.

Mary benadrukte dat “criminalisering wordt gebruikt als een middel om verdedigers het zwijgen op te leggen”, en stelt dat verdedigers die meerdere juridische beschuldigingen moeten ondergaan, vaak worden opgeslokt door de inspanning die nodig is om op deze beschuldigingen te reageren, wat betekent dat ze minder energie hebben om zich te wijden aan hun mensenrechtenbeschermingswerk . Mary zal zich concentreren op mensenrechtenverdedigers die lange tijd in de gevangenis hebben gezeten wanneer ze nooit een misdaad hebben begaan, en op verdedigers die te maken krijgen met represailles voor hun werk door schendingen in verschillende contexten, zoals Business and Human Rights, aan de kaak te stellen.

Mary erkent de enorme uitdagingen die blijven bestaan ​​om de veiligheid van mensenrechtenverdedigers wereldwijd te verbeteren en erkent haar eigen grenzen als speciale rapporteur, evenals die van de Verenigde Naties. Ze wil echter graag volledig gaan voor haar rol; “‘ Ik leer door te gaan waar ik heen moet ’- het is altijd mijn moto geweest!”, Zegt ze glimlachend en citeert het gedicht “The Waking” van Theodore Roethke.

PBI zal Mary blijven steunen terwijl we andere speciale VN-rapporteurs steunen in hun belangrijke belangenbehartiging bij staten en andere actoren. De bescherming van mensenrechtenverdedigers vereist intersectionele analyse en holistische maatregelen die de verdediger behandelen als onderdeel van een bredere sociale, politieke en economische context, in het besef dat hun activisme vaak degenen uitdaagt die macht uitoefenen, waardoor ze vaak een groot risico lopen. We wensen Mary het allerbeste met haar rol en moedigen verdedigers aan om contact met haar op te nemen zodat ze op de hoogte kan blijven van de uitdagingen waarmee ze op de grond worden geconfronteerd.

Tags