Evert Huisman, oprichter PBI Nederland postuum gehuldigd op Vredessymposium 2018

Op vrijdag 21 september 2018 vond de vierde editie van het jaarlijkse Vredessymposium plaats. De gemeente Zwolle faciliteerde het symposium. Traditiegetrouw werden er tijdens het Vredessymposium ‘vredeshelden’ gehuldigd als een symbolisch eerbetoon aan de duizenden vredesactivisten die zonder wapens actief zijn in conflictgebieden. Tijdens dit symposium huldigde burgemeester Henk Jan Meijer drie van deze helden voor hun bijzondere werk voor de vrede:

  • Vredesheld Tayfun Balçik, al jaren actief voor The Haque Peace Project die hem dan ook heeft voorgedragen als Vredesheld. Tayfun maakt zich o.a. sterk tegen polarisatie en racisme.
  • Vredesheld Daan Savert, theoloog en werkzaam geweest bij vredesmissies in Colombia en Iraaks-Kurdistan. Hij werd voorgedragen door Christian Peacemaker Teams Nederland (CPT).
  • Vredesheldin Nina Koevoets, trainer en organizer bij Towards a Nonviolent World. Zij werd voorgedragen door de Stichting voor Actieve Geweldloosheid (SVAG).

Het thema van het Vredessymposium is dit jaar: ‘Jong en Ontwapenend’ wat goed paste bij de in 2015 aangenomen resolutie 2250 van de Verenigde Naties. Deze resolutie onderstreept het belang van het betrekken van jongeren bij het bemiddelen in – en oplossen van conflict. In veel conflictgebieden vormen jongeren een aanzienlijk deel van de bevolking. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame vrede en verzoening, als zij daarvoor de kans krijgen.

Sprekers op het symposium waren o.a. Arun Gandhi, een van de kleinzonen van Mahatma Gandhi die het vredeswerk van zijn grootvader heeft voortgezet en Ruurd Huisman, de zoon van Evert Huisman, een van de grondleggers van de Vredesuitzendingen vanuit Nederland. Arun Gandhi gaf via een livestreamconnectie vanuit New York in Zwolle een bijzondere boodschap van bemoediging en er konden rechtstreeks vragen worden gesteld; een unieke gebeurtenis! Ruurd Huisman leverde een bijdrage over het bijzondere werk van zijn vader. Evert Huisman, o.a. oprichter van de Nederlandse afdeling van Peace Brigades International en auteur van ‘Van Geweld bevrijd’, werd voor zijn werk geïnspireerd door Gandhi. Hij werd postuum gehuldigd.

Direct na het Vredessymposium was er een Vredesexpositie in het stadhuis te zien waar diverse organisaties actief in dit werkveld zich presenteerden. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje.

 

Tags